Ωστόσο, όπως αναφέρουν αναλυτές, δεν υπάρχει κάποια νομική διαδικασία ώστε μια χώρα-μέλος να αναγκαστεί να φύγει αλλά μπορεί η Ελλάδα να επιλέξει να διαπραγματευτεί μια πιθανή έξοδο και τους όρους της.
Ζημιά από την εν λόγω εξέλιξη θα έχουν οι Ευρωπαϊοι φορολογούμενοι, ενώ οι επιπτώσεις στις αγορές θα είναι πιο περιορισμένες.
Όπως αναφέρει το Reuters, «αν επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, τότε θα έχουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερης διάρκειας πτώση τιμών από την εισαγωγή του ευρώ το 1999».
«Δεν υπάρχουν νομικές διαδικασίες για να βγει μια χώρα από την νομισματική ένωση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να φύγει» ανέφερε ο Mάριους Νταχέιμ, αναλυτής στην SEB.
«Ωστόσο, εφόσον χρεοκοπήσει, η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία εξόδου. Αυτό θα επιφέρει ισχυρές απώλειες για τους πιστωτές, αλλά από την στιγμή που αυτοί είναι κυρίως Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, οι επιπτώσεις στις αγορές θα περιοριστούν. Το Grexit δεν θα είναι άλλη μια Lehman» είπε ακόμα.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, στην οποία πήραν μέρος 32 οικονομολόγοι, διαπιστώνει ότι η Ευρωζώνη θα απειλείται από τον αποπληθωρισμό μέχρι το τέταρτο τετράμηνο του έτους παρά το πρόγραμμα αγορά ομολόγων (QE) που ανακοίνωσε η ΕΚΤ.