Δυσκολίες θα αντιμετωπίσει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup ου συνεδριάζει για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Ο λόγος γίνεται για το χρέος και την πολυπόθητη ρύθμιση η οποία δεν είναι τίποτε άλλο από μια «υποσχετική», ελάχιστα καλύτερη από την απόφαση του Νοεμβρίου 2012.
Στα θετικά συγκαταλέγεται το κλείσιμο της συμφωνίας και η εκταμίευση της δόσης ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, εξέλιξη που ξεκλέιδωσε με την ψήφιση ενός από τα πιο σκληρά πακέτα μέτρων της πολιτικής ιστορίας.
Για το χρέος η Αθήνα κρατά μικρό καλάθι, καθώς όπως λένε πηγές που έχουν γνώση των διαπρσγματεύσεων, σήμερα δεν αναμένεται κάτι περισσότερο από μια δέσμευση για συζήτηση και επανεξέταση βιωσιμότητας το… 2018! Άλλωστε, ενδεικτική των εξελίξεων είναι η έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκε χθες και στην οποία ζητείται κούρεμα του χρέους «εδώ και τώρα», άνευ όρων, και περίοδος χάριτος έως το 2040.
Την ίδια ώρα, παραμένει το αγκάθι του «κόφτη» δαπανών και συγκεκριμένα των μέτρων που θα μείνουν στην «κάβα» για να εφαρμοστούν σε περίπτωση αποκλίσεων.
Χθες στο Euro Working Group, όπως ισχυρίζονται κυβερνητικές πηγές, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, απέρριψε το λεγόμενο «κοινωνικό ταμείο» που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση. Ειδικότερα, ζήτησε 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για να γίνει αυτό, σημειώνοντας πάντως ότι «είμαι ικανοποιημένος με 1,5% πρωτογενές και δεν θα υποστηρίξω μέτρα περαιτέρω λιτότητας που δεν πιστεύω. Όμως, αυτό ισχύει μόνο εφόσον το παραπάνω ποσό από τον στόχο δεν διανέμεται. Αν είναι να διανέμεται, έχουμε θέμα και πρέπει να συζητηθεί»!
Στη χθεσινή συνεδρίαση έπεσαν στο τραπέζι αρκετές παράλογες απαιτήσεις όπως ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2030 για να κάνουν, στη συνέχεια, έκπτωση.