Ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης της δανειακής σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) – και τίθεται επίσημα σε ισχύ – έπειτα από τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, που αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.
To Μνημόνιο υιοθετήθηκε και επίσημα από τους 19 υπουργούς οικονομικών που αποτελούν το διοικητικό συμβούλιο του ESM και τώρα η Ελλάδα πρέπει να το εφαρμόσει για να διορθώσει τα βασικά προβλήματα στην οικονομία της, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του ESM.
Εκ μέρους του ESM, υπέγραψε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ακριβώς γιατί στα θέματα ελέγχου και χάραξης όρων και πολιτικής τον ESM εκπροσωπεί η Κομισιόν.
Στην ίδια ανακοίνωση περιγράφεται πως η οροφή των 86 δισ. ενδέχεται να χαμηλώσει αν η χώρα έχει αυξημένα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, βγει στις αγορές ή το ΔΝΤ συμβάλει και με χρήματα.
Το πρώτο ποσό που θα φτάσει στην Αθήνα σήμερα το μεσημέρι (13 δισ. ευρώ) εκ των οποίων: 3,2 θα πληρωθούν στην ΕΚΤ, 7,16 θα επιστραφούν στον EFSM για την αποπληρωμή του 1ου δανείου γέφυρα, και 2,2 σχεδόν δισ. θα πληρώσουν μια σειρά από λήξεις ποσών στο ΔΝΤ (που είναι διασπαρμένα σε πολλές ημερομηνίες μέσα στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο) 12,5 δισ. στο σύνολο, οπότε τα τελευταία 500 εκατομμύρια είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση κατά το δοκούν.
Για την εκταμίευση των επόμενων 3 δισ. από την απόφαση της 14ης Αυγούστου, θα χρειαστεί να οριστούν νέα προαπαιτούμενα τους επόμενους δύο μήνες.
ΥΠΟΙΚ: Αμεσα διαθέσιμα 10 δισ.ευρώ για τις τράπεζες
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ανέλυσε πώς θα κατανεμηθούν τα κονδύλια του νέου δανείου.
«Ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης της δανειακής σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) – και τίθεται επίσημα σε ισχύ – έπειτα από τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, που αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.
Το δάνειο, διάρκειας 32,5 ετών, μπορεί να ανέλθει μέχρι 86 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ποσού έως 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Σε πρώτη φάση 10 δισ. είναι άμεσα διαθέσιμα για το σκοπό αυτό.
Η πρώτη εκταμίευση, που θα γίνει το πρωί της Πέμπτης, ανέρχεται σε 13 δισ. εκ των οποίων περίπου 12 δισ. θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο – γέφυρα).
Τέλος, σχεδόν 1 δισ. θα διατεθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».