ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εισαγγελική «βόμβα» για τα δάνεια που έγιναν εμβάσματα στο εξωτερικό

«Βόμβα» στα κόκκινα δάνεια, επιχειρεί να απασφαλίσει ο οικονομικός εισαγγελέα Γιάννης Δραγάτσης. Πρόκειται για χορηγήσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ που δόθηκαν αλλά αυτά μετατράπηκαν σε εμβάσματα και έφυγαν για το εξωτερικό.

 

 

Οπως αναφέρει η Καθημερινή, ο οικονομικός εισαγγελέας ζητά από τις τράπεζες εντός πέντε ημερών, να δώσει όλες τις λίστες με τα νομικά ή φυσικά πρόσωπα που έλαβαν δάνεια σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και εμφανίζονται να έχουν βγάλει λεφτά στο εξωτερικό. Πολλά από αυτά τα δάνεια σήμερα δεν εξυπηρετούνται.

Τα στοιχεία που θα το αποσταλούν θα τα συγκρίνει με τις λίστες που έχει λάβει από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις.

Η επιστολή από το Γραφείο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Ιωάννη Δραγάτση προς τις τράπεζες παραγγέλλει:

«Καλείστε να επισυνάψετε σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή αρχείο των δανειοληπτών σας φυσικών ή νομικών προσώπων που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από το 2009 έως και σήμερα και με ελάχιστο ποσό 30 εκατ ευρώ. Στο αρχείο να αναγράφονται όλα τα ποσά που έχουν καταβληθεί από τους οφειλέτες καθώς και τους νόμιμους εκπροσώπους αν πρόκειται για εταιρίες κατά την περίοδο των πληρωμών αλλά και την τρέχουσα περίοδο. Οι τράπεζες καλείστε εντός 5 ημερών να παράσχετε όλα τα στοιχεία».

Όπως αναφέρεται από έγκυρες πηγές του δικαστικού ρεπορτάζ, οι εισαγγελείς έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένα (πολλά) από αυτά τα δάνεια  χρησιμοποιήθηκαν από τους δανειολήπτες για προσωπικό πλουτισμό και εν συνεχεία  έπαψαν να εξυπηρετούνται. Αναφέρονται περιπτώσεις ιδιοκτητών-μεγαλομετόχων εισηγμένων εταιρειών που πήραν δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και τα μετέτρεψαν σε κότερα, σπίτια στη Μύκονο, μετοχές στο Λονδίνο και προσωπικές συμμετοχές σε άλλες επιχειρήσεις.

Δάνεια πολλών εκατομμυρίων δόθηκαν για αναχρηματοδότηση παλαιότερων που είχαν γίνει ήδη κόκκινα.  Διαπιστώθηκαν μάλιστα τουλάχιστον  επτά περιπτώσεις όπου τα νέα δάνεια (τα οποία δόθηκαν χωρίς διασφαλίσεις) ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα αναχρηματοδοτούμενα παλιά. ¨Δηλαδή «ξεκοκκίνισαν» τα παλιά και «έμεινε και κάτι στην τσέπη» των δανειοδοτούμενων.