Νέο ρεκόρ δημοσιευμένων κερδών και εξαγωγών στο 9μηνο του 2018 ανακοίνωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, που προχωρούν σε καταβολή προμερίσματος ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή, ενώ με δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ευστάθιος Τσοτσορός ανήγγειλε την καταβολή έκτακτου μερίσματος από την πώληση του ΔΕΣΦΑ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν:
- Τα Δημοσιευμένα Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στο Γ’ τρίμηνο 2018 στα 258 εκατ. ευρώ (+12%) και στο εννεάμηνο στα 731 εκατ. ευρώ (+20%), που αποτελεί επίδοση ρεκόρ.
- Τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη διαμορφώθηκαν στα 135 εκατ. για το Γ’ τρίμηνο (+28%) και 360 εκατ. (+32%) στο εννεάμηνο, επίσης το υψηλότερο που έχει καταγραφεί, ενώ τα Κέρδη ανά Μετοχή (EPS) στα 1,18 ευρώ.
Όσον αφορά τα Συγκρίσιμα Αποτελέσματα, που δεν περιλαμβάνουν την επίδραση της μεταβολής των τιμών του αργού πετρελαίου λόγω αποθεμάτων, καθώς και άλλα μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία:
- Τα EBITDA του Γ’ τριμήνου ανήλθαν στα 237 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σχέση με πέρσι, ενώ για το εννεάμηνο διαμορφώθηκαν στα 574 εκατ. (-14 %)
- Τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη διαμορφώθηκαν σε 111 εκατ. (+25%) στο Γ’ τρίμηνο και σε 239 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο (-23%).
Όπως επισημαίνουν τα ΕΛΠΕ: «Οι κύριοι παράγοντες βελτίωσης της λειτουργικής κερδοφορίας στο Γ’ τρίμηνο ήταν οι ισχυρές επιδόσεις των διυλιστηρίων, με επιλογές αργών που αριστοποίησαν τη λειτουργία και οδήγησαν σε υπεραπόδοση έναντι των ενδεικτικών περιθωρίων διύλισης στα 7,3 δολ. ανά βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο ιστορικά. Αντίστοιχα, η σημαντική αύξηση της παραγωγής σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο 2017 (4 εκ. ΜΤ, +19%), οδήγησε σε αύξηση των πωλήσεων συνολικά κατά 8%, και εξαγωγές υψηλότερα κατά 27%. Τα παραπάνω αντιστάθμισαν τη σημαντική υποχώρηση των ενδεικτικών περιθωρίων διύλισης κατά 20%, καθώς και το κόστος από τις αυξημένες προβλέψεις για αγορά δικαιωμάτων ρύπων CO2.
Αναφορικά με την προμήθεια αργών πετρελαίων, ο Όμιλος προχώρησε στην αντικατάσταση του εφοδιασμού από Ιράν, σε συνέχεια της επιβολής των κυρώσεων από ΗΠΑ, με άλλους τύπους αργού χωρίς αρνητική επίδραση στη λειτουργία και την κερδοφορία των διυλιστηρίων». Σημειώνεται ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες που εξαιρούνται επί του παρόντος από το εμπάργκο κατά του Ιράν για τις αγορές πετρελαίου.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ευστάθιος Τσοτσορός σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το 2018 θα αποτελέσει έτος- ορόσημο για την ανοδική και διαχρονικά πλέον σταθερή κερδοφόρα πορεία του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα Γ’ τριμήνου – εννεαμήνου 2018 να δημιουργούν ακόμη ένα ισχυρό θεμέλιο για το μέλλον.
Οι εν λόγω επιδόσεις είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής υλοποίησης του τρέχοντος Πενταετούς Προγράμματος και της επίτευξης αφενός μεν των στόχων αριστοποίησης της εκμετάλλευσης του παραγωγικού συστήματος που αποτυπώνεται στα διαδοχικά ρεκόρ στην παραγωγή που έφτασε τους 11,7 εκατ. τόνους, σε όγκους πωλήσεων που άγγιξαν τους 12,4 εκατ. τόνους, αλλά και στις εξαγωγές που αντιπροσωπεύουν πλέον το 57% των συνολικών πωλήσεων με 7,1 εκατ. Μετρικούς Τόνους. Επιπλέον δε, οφείλονται στον αποτελεσματικό χρηματοοικονομικό σχεδιασμό, σταδιακής μείωσης του συνολικού καθαρού δανεισμού, που υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών και της περαιτέρω μείωσης του χρηματοοικονομικού κόστους κατά 13%. Παράλληλα, οι λειτουργικές ταμειακές ροές του Γ’ τριμήνου διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι τριμήνων ξεπερνώντας τα 203 εκατ. ευρώ.
Οι παραπάνω εξελίξεις, ως απόρροια και της ολοκλήρωσης του προγράμματος αναχρηματοδότησης του Ομίλου, διασφαλίζουν την κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου, βελτιώνουν σημαντικά τους όρους και την ευελιξία χρηματοδότησης και επιτρέπουν στο Διοικητικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση για διανομή προμερίσματος ύψους Euro0,25 ανά μετοχή. Έκτακτο μέρισμα αναμένεται να προκύψει και από την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ.
Με συνολικές επενδύσεις της τάξης του 1 δισ. ευρώ, ο Όμιλος ΕΛΠΕ υλοποιεί απαρέγκλιτα το Στρατηγικό Σχεδιασμό του στο πλαίσιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης και για την περίοδο 2019-2023. Σχεδιασμός με κεντρικό άξονα την ενίσχυση της Εξωστρέφειας και τη βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας και κύριους στόχους τη διαρκή αναβάθμιση της θέσης του Ομίλου στην τεχνολογία, την καινοτομία και την τεχνογνωσία, καθώς επίσης και την ολοκλήρωση του ενεργειακού και ψηφιακού μετασχηματισμού, που θα διασφαλίσει την ηγετική του παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη.
Σχεδιασμός που στοχεύει, επίσης, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας, με το Πρόγραμμα Έρευνας και Παραγωγής, το οποίο έτυχε ιδιαίτερα θερμής αποδοχής από κορυφαίες διεθνείς εταιρείες (ExxonMobil, Total, Repsol, Edison), με τις οποίες ο Όμιλος ΕΛΠΕ συμπράττει και μετέχει δυναμικά στο εθνικό εγχείρημα για τον εντοπισμό και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο, μια εξέλιξη που, αναμφίβολα, θα αναβαθμίσει ενεργειακά και γεωστρατηγικά την χώρα και θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία, τις τοπικές κοινωνίες και τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, τόνισε:
«Το Γ΄ τρίμηνο του 2018 ο Όμιλος ΕΛΠΕ σημείωσε ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις επιβεβαιώνοντας την ηγετική του θέση στον κλάδο της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, ιδιαίτερα ισχυρή παραμένει η χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου, καθώς η ολοκλήρωση του προγράμματος αναχρηματοδότησης για το 2018, οδήγησε σε μείωση δανεισμού (1,8 δισ. ευρώ) και περαιτέρω μείωση χρηματοοικονομικού κόστους (-11%).
Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, το Δ.Σ. της ΕΛΠΕ ενέκρινε τη διανομή του προμερίσματος για τη χρήση ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή, στοχεύοντας σε βελτίωση της μερισματικής απόδοσης για τους μετόχους.
Τα θετικά λειτουργικά και οικονομικά αποτελέσματα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το εξωτερικό περιβάλλον, αλλά αντικατοπτρίζουν επίσης και τη σημαντική προσπάθεια και ομαδική δουλειά που γίνεται από όλους τους εργαζόμενους στον Όμιλο. Αυτό άλλωστε είναι και η διασφάλιση για την μελλοντική πορεία και επιτυχία του Ομίλου και τη διατήρηση της ηγετικής του θέσης τόσο στον κλάδο, αλλά και την ελληνική οικονομία».