Την ευκαιρία σε για την ίδρυση 900 νέων επιχειρήσεων επιχορηγώντας με 10.000 ευρώ ισάριθμους ανέργους ηλικίας 18 έως 35 ετών δίνει ο ΟΑΕΔ, μέσω προγράμματος που αποσκοπεί στην υλοποίηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που δίνουν έμφαση στην καινοτομία.
Σύμφωνα με την Ημερησία προτεραιότητα θα δοθεί στους άνεργους νέους που θα αναπτύξουν δραστηριότητα, η οποία απαιτεί την ενεργή απασχόληση και παρουσία τους, σε κλάδους και τομείς της οικονομίας που ενσωματώνουν την καινοτομία.
Ο ΟΑΕΔ «τρέχει» το πρόγραμμα μέχρι τις 21 Αυγούστου και οι περιφέρειες που εφαρμόζεται είναι, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Πελοποννήσου.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:
1. Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ μέχρι και την προηγούμενη της ημερομηνίας έναρξης της δραστηριότητάς τους στη ΔΟΥ) και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης.
2. Να έχουν παρακολουθήσει και ολοκληρώσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ μέχρι και την προηγούμενη της ημερομηνίας έναρξης της δραστηριότητάς τους στη ΔΟΥ.
3. Να έχουν ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
4. Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και (οι άντρες υποψήφιοι) να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
5. Να είναι ηλικίας 18 έως 35 ετών (να διανύουν το 36ο έτος) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα. Το 18ο έτος θα πρέπει να είναι συμπληρωμένο.
6. Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί από την ημερομηνία δημοσίευσης του προγράμματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και μετά. Στο πρόγραμμα δύναται να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής και άνεργοι που δεν έχουν προβεί σε έναρξη δραστηριότητας, με την προϋπόθεση ότι θα προβούν σε έναρξη στη ΔΟΥ το αργότερο εντός δύο μηνών από τη γνωστοποίηση της θετικής αξιολόγησης της αίτησης από την Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης.
7. Δύναται να υπαχθούν στο πρόγραμμα ατομικές επιχειρήσεις καθώς επίσης και μέλος (με την προϋπόθεση ότι μετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 51% στο εταιρικό κεφάλαιο):
- Ομόρρυθμης Εταιρείας (ΟΕ)
- Ετερόρρυθμης Εταιρείας (ΕΕ), μόνο για το ομόρρυθμο μέλος της
- Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), και
- Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ).
8.Σημειώνεται ότι σε αυτή τη δεύτερη περίοδο υποβολής, εκτός όσων υποβάλλουν αίτηση για πρώτη φορά, μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση στο πρόγραμμα και όσοι απορρίφθηκαν κατά την πρώτη περίοδο του προγράμματος, εφόσον ανακαλέσουν την ένστασή τους ή δεν έχει εκδοθεί έως τις 17/07/2014 απόφαση επί της ένστασής τους.
Τι ορίζεται ως καινοτομία
Μία καινοτόμα δράση μπορεί να είναι ριζοσπαστική ή σταδιακή (ανάλογα με τις αλλαγές σε υφιστάμενες λειτουργίες μίας επιχείρησης) και μπορεί να αναφέρεται σε ένα νέο προϊόν ή μία νέα υπηρεσία, στους τρόπους παραγωγής τους ή στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται, όπως και στη διοικητική δομή ενός οργανισμού (εσωτερικά ή εξωτερικά σε σχέση με τους πελάτες ή καταναλωτές). Ενδεικτικά αναφέρονται:
- Οι νέες μέθοδοι στην παρασκευή τελικών και άλλων προϊόντων/υπηρεσιών με νέες πρώτες ύλες.
- Η χρήση νέων φιλικών προς το περιβάλλον υλικών.
- Τα προϊόντα για την παροχή προστασίας του χρήστη.
- Τα προϊόντα βιοτεχνολογίας.
- Οι τεχνολογίες αισθητήρων.
- Τα νέα είδη υπηρεσιών πιστοποίησης.
- Ο ψηφιακός χειρισμός προϊόντων.
- Οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι.
- Οι υπηρεσίες βιομηχανικού σχεδιασμού πρωτότυπου προϊόντος/διεργασίας/παροχής υπηρεσίας.
- Η ανάπτυξη και η παροχή υπηρεσιών εξομοίωσης και μοντελοποίησης, η παροχή νέων εφαρμογών και προγραμμάτων πολυμέσων.
- Η εφαρμογή τηλεματικής και ψηφιακών συστημάτων μετάδοσης κ.λπ.