ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιπλέον μέτρα 1,8 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ

Νέα μέτρα της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πολ Τόμσεν, κατέθεσε δημόσια τις απαιτήσεις του ΔΝΤ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα 4,5% του ΑΕΠ (8,1 δισ. ευρώ).

 

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ πιστεύει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος στο 3,5%, που απαιτεί το πρόγραμμα του ESM, απαιτούνται μέτρα και αποκάλυψε ότι «αν οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα θέλουν να τηρήσουν αυτό το πρόγραμμα, εμείς θα το αποδεχτούμε. Ομως θέλουμε να δούμε τα μέτρα», τόνισε και απέρριψε τη θέση των Ευρωπαίων ότι τα πλεονάσματα αυτά μπορούν να διατηρηθούν μακροχρόνια.

Ο αξιωματούχος του Ταμείου, που δεν θέλησε να σχολιάσει την υποκλοπή της συνομιλίας του, ζήτησε επίσης τη μείωση του αφορολογήτου, διότι -όπως είπε- είναι πάρα πολύ γενναιόδωρο.

Το αφορολόγητο
«Η Ελλάδα», δήλωσε, «εξαιρεί το 55% των φορολογουμένων. Το αφορολόγητο στην Ελλάδα είναι 9.100 ευρώ, είναι μεγαλύτερο από αυτό της Γερμανίας», υποστήριξε και αποκάλυψε ότι είναι πρώτο θέμα συζήτησης «η μικρή μείωση του αφορολογήτου», που όμως δεν δέχεται ο κ. Τσακαλώτος.

«Βρισκόμαστε στη μέση των διαπραγματεύσεων», είπε, «οι οποίες έως τώρα εστιάζουν σε πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης. Εχουν γίνει πολύ περιορισμένες συζητήσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, και αυτό είναι κατανοητό γιατί η Αθήνα και οι Βρυξέλλες πρέπει πρωτίστως να επικεντρωθούν στις πολιτικές.

Είναι ξεκάθαρο από τη δική μας πλευρά ότι θα πάμε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο ένα πρόγραμμα μόνο στην περίπτωση που θα έχουμε απόφαση τόσο σε επίπεδο πολιτικών όσο και για το χρέος που να βγαίνουν. Αυτές οι συζητήσεις για το χρέος πρέπει να αρχίσουν σύντομα».

Αναφερόμενος για το επίπεδο των δημοσιονομικών πολιτικών, ο Πολ Τόμσεν τόνισε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι πρωτοφανής, δεν υπάρχει αμφιβολία επ' αυτού. Το βάρος που έχει πέσει στον ελληνικό λαό ήταν πολύ μεγάλο και για τα διεθνή δεδομένα η προσαρμογή μοναδική. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι τα τελευταία δύο χρόνια, από την αρχή του 2014, η Ελλάδα δυσκολεύεται να διατηρήσει αυτή την προσαρμογή».

Ο Π. Τόμσεν πρόσθεσε ότι «είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα κάποιες στιγμές κοντά στο 1,5% σε ετήσια βάση, αυτό δεν διατηρήθηκε και τώρα είμαστε πίσω σε ένα αξιοσημείωτο πρωτογενές έλλειμμα περίπου 1-1,5% αυτόν τον χρόνο. Δεν ξέρουμε τι συνέβη το περασμένο έτος, αν είναι ισοσκελισμένο, αν είχαμε κάποιο πλεόνασμα ή έλλειμμα, θα έχουμε κάποια στιγμή τα ακριβή νούμερα. Πού βρισκόμαστε τώρα, το 2016; Εχουμε πέσει σε πρωτογενές έλλειμμα; Γιατί συνέβη αυτό; Το Ταμείο επιχειρηματολογεί με συνέπεια, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν ήταν υποστηριζόμενη από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο Π. Τόμσεν.

Αναφορικά με το χρέος, δεν θα γίνει καμία σοβαρή συζήτηση στην Ουάσιγκτον και γενικά οι συζητήσεις βρίσκονται σε νηπιακό στάδιο. Ομως, ο Πολ Τόμσεν επιθυμεί τη σύνδεση της όποιας ελάφρυνσης με τις μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μας δήλωσε ότι στο επόμενο Eurogroup, στις 22 Απριλίου, αναμένει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, αν και πρέπει να προηγηθεί το τέλος της αξιολόγησης.

Πολλές επιλογές
«Για την ελάφρυνση του χρέους», τόνισε ο Π. Τόμσεν, «οι συζητήσεις μόλις άρχισαν, δεν έχω να πω κάτι για τις λεπτομέρειες, η θέση μας είναι η ίδια. Υπάρχουν πολλές επιλογές που επιτυγχάνουν τη βιωσιμότητα του χρέους, αν είναι επιθυμητό, μπορεί να γίνει χωρίς κούρεμα.

Εργαζόμαστε για την παράταση των λήξεων και να κλειδώσουμε ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο, είναι συζητήσεις που δεν έχουν πραγματικά ξεκινήσει. Είναι ξεκάθαρο ότι η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να εφαρμοσθεί εντός του προγράμματος, δεν χρειάζεται να είναι όλο μπροστά, μπορεί να εξαρτάται από την εφαρμογή του προγράμματος τα επόμενα δύο χρόνια, θα ήμασταν OK με αυτό».

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΔΝΤ, είπε ότι «μας έχει ζητηθεί να μπούμε σε διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα, στο πλαίσιο του exceptional access. Αυτό κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όταν η αποστολή επιστρέψει στην Αθήνα και με αυτό στο μυαλό μας συνεχίζουμε εδώ τις συζητήσεις.

Αυτό που είπε η γενική διευθύντρια είναι ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι με τους οποίους το ΔΝΤ μπορεί να υποστηρίξει τη χώρα. Οπως είπα, πρέπει να βγαίνει το πρόγραμμα, κάτι που σημαίνει δύσκολες αποφάσεις από την Αθήνα και τα κράτη-μέλη (της ΕΕ)».

Η γενική διευθύντρια, συνέχισε ο Τόμσεν, «έχει πει ότι πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. Είναι αδύνατο για μας να πάμε στο συμβούλιό μας και να πούμε ότι το πρόγραμμα πληροί τα συνήθη κριτήρια του ΔΝΤ, το οποίο ακόμη προσπαθούμε και το οποίο ελπίζω και προσδοκώ ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε. Αλλά, αν αυτό δεν συμβεί, τότε υπάρχουν άλλοι τρόποι, όπως το πλαίσιο για τη μεταπρογραμματική εποπτεία, δηλαδή την επιτήρηση μετά τη λήξη ενός προγράμματος, αυτό δεν προτείνεται τώρα, συζητάμε ένα κανονικό πρόγραμμα».

Αναφορικά με την επιστροφή της αποστολής στην Αθήνα, ελπίζει και αναμένει, όπως είπε, να γίνει νωρίς την επόμενη εβδομάδα. «Δεν έχω μία συγκεκριμένη ημερομηνία», τόνισε.

πηγή: Έθνος