Ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εν όψει του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, απέστειλαν μετά από πρωτοβουλία του Δημήτρη Παπαδημούλη, εννέα Ευρωβουλευτές της Συντονιστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας (Progressive Caucus) στο Ευρωκοινοβούλιο, αναφορικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους καθώς και την ανάγκη άμεσης στροφής σε πολιτικές ανάπτυξης.
Την επιστολή προς τον Γ. Ντάισελμπλουμ ετοίμασαν και απέστειλαν οι 9 Ευρωβουλευτές της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Προοδευτικής Συμμαχίας Progressive Caucus Δημήτρης Παπαδημούλης – Ελλάδα, Ευρωομάδα της Αριστεράς, Γκιγιόμ Μπαλάς – Γαλλία, Σοσιαλιστές, Σέρτζιο Κοφεράτι – Ιταλία, Σοσιαλιστές, Εύα Ζολί – Γαλλία, Πράσινοι, Κούρτσιο Μαλτέζε – Ιταλία, GUE/NGL, Γέοργκι Πιρίνσι – Βουλγαρία, Σοσιαλιστές, Εμανουέλ Μορέλ – Γαλλία, Σοσιαλιστές, Έρνεστ Ούρτασουν – Ισπανία, Πράσινοι) και Φλορέν Μαρκελλέζι – Ισπανία, Πράσινοι.
Οι Ευρωβουλευτές στην επιστολή τους επικαλούνται τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, το συλλογικό συμφέρον όλων στη διαπραγμάτευση, καθώς και πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί και του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Αρμόδιου για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναφορικά με την επιδιωκόμενη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και καλούν τον κ. Ντάισελμπλουμ «να διασφαλίσει ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα σεβαστούν τις υποχρεώσεις που έχουν ήδη αναλάβει από το Eurogroup του Μαΐου 2016, προκειμένου να υπάρξουν θετικά βήματα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων – συμπεριλαμβανομένης της ελάφρυνσης του χρέους, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου».
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:
«Υπόψη Γερούν Ντάισελμπλουμ
Προέδρου του Eurogroup
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Μετά τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup στις 7 Νοεμβρίου 2016 και λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση που ελήφθη στο Eurogroup στις 24 Μαΐου 2016 σχετικά με την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα θέλαμε να σας προτρέψουμε να εξετάσετε σοβαρά τις θέσεις μας.
Υπό το φως της τρέχουσας συζήτησης που διεξάγεται σχετικά με την μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, θέλουμε να τονίσουμε την ανάγκη για σύγκλιση, περαιτέρω συνεργασία και υποστήριξη της δίκαιης και αναγκαίας απαίτησης της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους.
Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη και βιώσιμη έξοδο από την ύφεση και το πρόγραμμα, στέλνοντας ένα σημαντικό και σαφές μήνυμα στις αγορές και στους επενδυτές. Η Ελληνική Οικονομία παρουσιάζει σταθερή βελτίωση, επιτυγχάνοντας ήδη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Μπορεί να αφήσει πίσω της τις υφεσιακές τάσεις και σταδιακά να καθιερώσει δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης.
Κανείς από τους εταίρους στη διαπραγμάτευση δεν έχει συμφέρον να καθυστερεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Σας ζητούμε να διασφαλίσετε ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα σεβαστούν τις υποχρεώσεις που έχουν ήδη αναλάβει με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup τον Μάιο του 2016.
Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, τον Οκτώβριο διαβεβαίωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι υψίστης σημασίας για την μακροπρόθεσμη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας, καθώς και για την πρόσβαση στις αγορές που η χώρα πρέπει να ανακτήσει.
Ο Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις στην Επιτροπή ECON, στις 9 Νοεμβρίου, δήλωσε σαφώς ότι η ελληνική οικονομία ακολουθεί πλέον μια νέα πορεία ανάπτυξης, καθώς και ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,75% για το επόμενο έτος, είναι επιτεύξιμος στόχος.
Κατά συνέπεια, εντός του υφιστάμενου πλαισίου που συμφωνήθηκε, σας ζητάμε να συνεχίσετε να διαδραματίζετε εποικοδομητικό ρόλο και να διευκολύνετε την αναγκαία συζήτηση, προκειμένου να υπάρξουν θετικά βήματα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων – συμπεριλαμβανομένης της ελάφρυνσης του χρέους, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Προσβλέποντας σε περαιτέρω συζήτηση μαζί σας, για το θέμα αυτό.
Με Εκτίμηση,
Δημήτρης Παπαδημούλης – Ελλάδα, Ευρωομάδα της Αριστεράς, Γκιγιόμ Μπαλάς – Γαλλία, Σοσιαλιστές, Σέρτζιο Κοφεράτι – Ιταλία, Σοσιαλιστές, Εύα Ζολί – Γαλλία, Πράσινοι, Κούρτσιο Μαλτέζε – Ιταλία, GUE/NGL, Γέοργκι Πιρίνσι – Βουλγαρία, Σοσιαλιστές, Εμανουέλ Μορέλ – Γαλλία, Σοσιαλιστές, Έρνεστ Ούρτασουν – Ισπανία, Πράσινοι) και Φλορέν Μαρκελλέζι – Ισπανία, Πράσινοι».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ