ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται λύση για τα καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα δίνει λύση στο χρόνιο πρόβλημα με τα ανταλλάξιμα και καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου. Το νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί στις 29 Απριλίου στο υπουργικό συμβούλιο, αμέσως μετά θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στις αρχές του καλοκαιριού θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα δίνει, υπό όρους και αυστηρές προϋποθέσεις, τη δυνατότητα σε όσους έχουν κατέχουν δημόσια ακίνητα να τα εξαγοράσουν για να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους κυριότητας. Επίσης τίτλους ιδιοκτησίας μετά από 100 χρόνια θα αποδώσει το ελληνικό δημόσιο στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη συγκρότηση επιτροπής στην οποία ο κάθε δικαιούχος θα καταθέτει τα δικαιολογητικά διαθέτει έτσι ώστε να εξεταστεί η νομιμότητα των ακινήτων. Κατά την εξέταση από την επιτροπή θα συνεκτιμηθεί και η δικαστική προσφυγή όποιων έχουν καταθέσει.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Εμμανουήλ Μαστρομανώλης σε συνάντηση που είχε με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κωτσό σχετικά με τη διεκδίκηση από το δημόσιο εκτάσεων και ακινήτων ιδιωτών στην Καρδίτσα, το νομοσχέδιο θα δίνει λύση στους δικαίως κατέχοντες των συγκεκριμένων ακινήτων. Στην Καρδίτσα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γιώργος Κωτσός, υπάρχει μια μεγάλη αστική έκταση, αποτελούμενη από 24 οικοδομικά τετράγωνα, δέκα εκ των οποίων είναι πλήρη δομημένα και η όποια βρίσκεται εντός του σχεδίου πόλεως της Καρδίτσας, για την οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι κτηματολογικές καταχωρήσεις. Για τα ακίνητα αυτά, υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας για τους οποίους ο χρόνος κτήσης τους φτάνει στην εποχή της Τουρκοκρατίας, και οι οποίοι τίτλοι δεν έχουν αμφισβητηθεί από κανέναν.

Το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοχοι των δημοσίων εκτάσεων θα έχουν το δικαίωμα να εξαγοράσουν από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμήματος το οποίο θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και με ποσοστό έκπτωσης το οποίο θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης και το είδος του ακινήτου. Το «κλειδί» της ρύθμισης θα είναι η χρονική διάρκεια της κατοχής του καταπατημένου ακινήτου με ορόσημο το 1970 ή το 1980. Για να εγείρει κάποιος αξιώσεις εξαγοράς καταπατημένου ακινήτου θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει στην κατοχή του το δημόσιο ακίνητο πάνω από 50 χρόνια αν ληφθεί υπόψη ως έτος βάσης το 1970 ή πάνω από 40 χρόνια αν η αφετηρία είναι το 1980. Για όσους έχουν καταπατήσει δημόσια ακίνητα μετά το 1970 ή το 1980 το σχέδιο νόμου δεν θα δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς, θα προβλέπει την απομάκρυνσή από τα παρανόμως καταπατημένα ακίνητα ενδεχομένως και με πρόστιμο.

Για το ύψος του τιμήματος θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια. Δηλαδή, θα είναι χαμηλό για τους πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, για ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι και για περιπτώσεις που επί του καταπατημένου ακινήτου έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία. Ειδικά για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Το τίμημα ανάλογα με το ύψος του θα εξοφλείται σε δόσεις.

Το φαινόμενο της καταπάτησης δημόσιας περιουσίας είναι τόσο παλιό όσο η δημόσια περιουσία. Οι καταπατητές των δημόσιων ακινήτων εμφανίζονται στην Εφορία και στα δικαστήρια ως νόμιμοι ιδιοκτήτες των ακινήτων με τίτλους ιδιοκτησίας που είτε δημιούργησαν οι ίδιοι ή δικαιοπάροχοί τους ή με τίτλους που δημιούργησαν απώτατοι καταπατητές μετά το 1884. Στην Αττική 8 στα 10 ακίνητα του Δημοσίου βρίσκονται στα χέρια των καταπατητών. Στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα 7 στα 10 και στα νησιά του Αιγαίου 6 στα 10. Εκτιμάται ότι από το σύνολο της δημόσιας περιουσίας έχει καταπατηθεί το 47% των αστικών ακινήτων και το 64% των αγροτικών εκτάσεων.