Σημαντικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ εξετάζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, οι οποίες θα επηρεάσουν άμεσα από 291.322 έως 580.000 φορολογουμένους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Οι αλλαγές, οι οποίες αναμένεται να «κλειδώσουν» μέσα στην εβδομάδα, έρχονται λόγω της δέσμευσης της κυβέρνησης έναντι των δανειστών να διατηρηθεί ο ΕΝΦΙΑ και τα επόμενα δύο χρόνια χωρίς… εκπτώσεις στα έσοδα, τα οποία θα παραμείνουν στα 2,65 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως, όπως τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, γίνονται προσπάθειες ο φόρος να γίνει πιο «δίκαιος και αναλογικός».
Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι «υπάρχουν δυνατότητες» ο ΕΝΦΙΑ να γίνει πιο δίκαιος, χωρίς, όμως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί πως θα επιχειρηθεί μεταφορά των βαρών σε όσους έχουν μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία.
Τα σενάρια
Τα βασικά σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:
– Πρώτο σενάριο: Μείωση του αφορολογήτου του συμπληρωματικού φόρου, που σήμερα είναι 300.000 ευρώ. Αν μειωθεί το αφορολόγητο στις 200.000 ευρώ, ο φόρος θα επεκταθεί σε άλλους 250.000 ιδιοκτήτες. Δηλαδή τον συμπληρωματικό φόρο θα πληρώσουν περίπου 580.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.
– Δεύτερο σενάριο: Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου. Δηλαδή να παραμείνει το αφορολόγητο στις 300.000 ευρώ, όμως να αυξηθούν, ακόμη και να διπλασιαστούν οι συντελεστές του φόρου.
Σε αυτή την περίπτωση ο ΕΝΦΙΑ δεν θα γίνει ούτε δικαιότερος, ούτε πιο αναλογικός, αλλά θα έχει ως αποτέλεσμα 291.322 ήδη βαριά φορολογούμενοι να επιβαρυνθούν πρόσθετα. Αντιθέτως, 5.278.014 φορολογούμενοι με ακίνητα αξίας κάτω των 300.000 ευρώ θα ελαφρυνθούν.
Σημειώνεται ότι ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με βάση τις παλιές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις εμπορικές ως και κατά 50%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές θα ισχύσουν από φέτος, ενώ στα «ραβασάκια» που θα λάβουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες μικρής ακίνητης περιουσίας, κατά πιθανότητα μέσα στον Αύγουστο, οι μειώσεις θα φτάσουν ως και το 40%.
Πάντως, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο τα ραβασάκια να είναι ακριβώς τα ίδια με τα περυσινά, στο βαθμό όπου δεν έχει μεταβληθεί την 1η Ιανουαρίου 2015, η περιουσιακή εικόνα του φορολογούμενου, καθώς το ΥΠΟΙΚ ίσως να μην προλάβει να κάνει τις αναπροσαρμογές.