Αλλάζουν τα πάντα στα μισθολόγια του δημοσίου καθώς η σύνδεση, όχι μόνο της ανέλιξης στην ιεραρχία, αλλά και τη μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων του Δημοσίου με την αξιολόγηση, φέρνει τα πάνω κάτω.
Με βάση το νέο σύστημα αξιολόγησης ένα ποσοστό έως 25% θα έχει βαθμολογία 9 έως 10 και θα θεωρούνται οι άριστοι υπάλληλοι, ένα ποσοστό έως 60% θα έχουν βαθμολογία 7 έως 8 και θα θεωρούνται ως καλοί υπάλληλοι, ενώ υποχρεωτικά ένα ποσοστό 15% θα πρέπει να λαμβάνει βαθμολογία από 1 έως 6 και θα θεωρείται ως προσωπικό χαμηλών δυνατοτήτων.
Μέσω της αξιολόγησης πλέον εξετάζεται να υπάρχουν τόσο αυξήσεις όσο και χρηματικά μπόνους. Μια … εύκολη λύση είναι η επαναφορά του λεγόμενου 13ου μισθού. Στο τέλος της χρονιάς δηλαδή ή σε δύο δόσεις, οι εργαζόμενοι που αριστεύουν στις εξετάσεις θα λαμβάνουν ως μπόνους έναν μισθό.
«Στα σχέδιά μας είναι ένα μόνιμο και σταθερό σύστημα αξιολόγησης, που εκτιμώ ότι θα είναι έτοιμο να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2015, και το οποίο σταδιακά θα συνδέσει την παραγωγικότητα με την μισθοδοσία, έτσι ώστε να ανταμείβονται οι υπάλληλοι» είπε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ο Κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας ότι για το 15% των υπαλλήλων που παίρνουν κάτω από τη βάση πως «δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα». Από τον επόμενο χρόνο η κινητικότητα θα αποσυνδεθεί από τις απολύσεις. Ανά μερικούς μήνες θα ανακοινώνονται κενές θέσεις ανά υπηρεσία και θα προκηρύσσεται διαγωνισμός υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ. Η κινητικότητα ωστόσο δεν θα είναι μόνο… κατ’ επιλογή. Οι εργαζόμενοι πρέπει να δεχθούν τη νέα θέση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα απολύονται.