Ασφαλιστικό, εργασιακά, δημοσιονομικά, κόκκινα δάνεια και τράπεζες είναι τα ζητήματα στα οποία θα επικεντρωθούν οι σημερινές διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, πριν οι δεύτεροι φύγουν, για να επιστρέψουν στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, οπότε και θα συνεχιστούν οι συζητήσεις στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.
Το υπουργείο Εργασίας είναι αυτό που θα κρατήσει σήμερα τη μερίδα του λέοντος. Η ηγεσία του θα έχει διπλή συνάντηση μέσα στην ημέρα (μία το πρωί και μία το απόγευμα), στις οποίες θα συζητηθούν τα φλέγοντα ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών.
Οι δανειστές δεν δείχνουν ικανοποιημένοι από την πορεία εφαρμογής των μέτρων εξοικονόμησης δαπανών κατά 1%, που είχε συμφωνηθεί τον προηγούμενο Μάιο και παρά το ότι ο Υπουργός Εργασίας δηλώνει ρητά ότι, «το ασφαλιστικό έχει κλείσει», αναμένεται να ζητηθεί επίσπευση των εκκρεμών αποφάσεων, για την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων, στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης, περικοπών.
Θα ζητηθεί, επίσης, «οδικός χάρτης» για την επίσημη σύσταση και πλήρη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κύριας Ασφάλισης, κάτω από την «ομπρέλα» του οποίου θα μπουν σχεδόν όλα τα υπάρχοντα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Το πώς και το πότε θα πραγματοποιηθεί η συμφωνημένη ενοποίηση εισφορών και παροχών από όλα τα Ταμεία που θα απαρτίζουν το νέο Ταμείο, θα είναι τα σημεία αναφοράς.
Ο κατάλογος των εργασιακών θα είναι ακόμα μακρύτερος, καθώς θα ζητηθεί από το υπουργείο Εργασίας η πλήρης πρότασή του για τα ζητήματα που τίθενται στη διαπραγμάτευση: τις ομαδικές απολύσεις, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, την επαναφορά της ανταπεργίας (lock out), την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Μάχη στο δημοσιονομικό πεδίο
Στο πεδίο των δημοσιονομικών και ειδικά σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό του 2017, θα ζητηθούν δράσεις και μέτρα για την ενίσχυση της εισπραξιμότητας των εσόδων, ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ, στο τέλος του επόμενου χρόνου.
Θα ζητηθούν επίσης, οι αναλυτικές εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου σχετικά με τα έσοδα και τις δαπάνες έως το τέλος του χρόνου, καθώς και επανεξέταση των αμυντικών δαπανών, όπως και συγκεκριμένο τρόπο μεθοδολογίας για την περικοπή δαπανών 400 εκατ. ευρώ που δεν έγιναν φέτος, για τον επόμενο χρόνο.
Επιπλέον, θα ζητηθεί αναλυτική κατάσταση των εξελίξεων των οικονομικών δεδομένων στα μεγάλα ασφαλιστικά Ταμεία, αναφορικά με το κλείσιμο του 2016, αλλά και για το 2017.
Το υπουργείο Οικονομικών θα χρειαστεί να εκπονήσει σχέδιο για τη σταδιακή απομείωση ,μέχρι και το μηδενισμό, των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τις μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να σταματήσει η «ανανέωσή» τους.
Τέλος θα ζητηθεί επίσης κι ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα και πλάνο δράσης μέχρι να δημιουργηθεί και να είναι λειτουργική η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Κόκκινα δάνεια και τράπεζες
Η τοποθέτηση των νέων διοικητικών συμβουλίων στις τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες και το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή απομείωση των κόκκινων δανείων, ύψους 108 δισ. ευρώ που υπάρχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, είναι το τρίτο μεγάλο θέμα.
Δεύτερο σκέλος του ζητήματος των κόκκινων δανείων είναι η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, που αποτελούν περίπου το 60% του συνόλου των κόκκινων δανείων.
Το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών θα εξεταστεί στην επόμενη επίσκεψη των δανειστών, συμπληρωμένο στα εξής σημεία:
-Τα κριτήρια αξιολόγησης με βάση τα οποία θα εντάσσονται οι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους στη ρύθμιση.
-Τα περιθώρια και τις δυνατότητες για «κούρεμα» των οφειλών στο δημόσιο.
-Την πρόταση του ΥΠΑΝ για την ασυλία που ζητούν τα τραπεζικά στελέχη.
-Τα τυπικά προσόντα και το καθεστώς που θα διέπει τους αξιολογητές που θα κρίνουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
-Τα βασικά σημεία του νέου πτωχευτικού δικαίου που θα συνοδεύσει το νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Το σημερινό πρόγραμμα των συναντήσεων διαμορφώνεται ως εξής:
10.00-11.30 Αγορά εργασίας (follow-up)
11.30 -12.00 Πορεία συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης
13.00-15.30 Χρηματοπιστωτικά (follow-up)
15.30-17.30 Δημοσιονομικά
17.30-19.30 Ανασκόπηση και κλείσιμο