Ως ένα από τα σημαντικότερα «μαθήματα» της πορείας της Ευρωζώνης παρουσίασε ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ την ελληνική κρίση. Ο πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε σε φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία. Και άφησε αιχμές κατά της διακυβέρνησης της Ελλάδας, κατά την περίοδο 2004-2009.
Συγκεκριμένα είπε τα εξής:
“Υπάρχει ένα τρίτο μάθημα και αυτό είναι ότι το ευρώ είναι ένα ζήτημα κοινού ενδιαφέροντος. Η τρίτη στιγμή, το τρίτο μάθημα έρχεται από την Ελλάδα. Όταν τον Οκτώβριο του 2009, η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι τα επίσημα στοιχεία διαστρέβλωναν την εικόνα για το πραγματικό χρέος. Και τα ελλείμματα της χώρας για χρόνια.
Η ελληνική κυβέρνηση επικαιροποίησε την πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2009 από 3,7% στο 12.7% του ΑΕΠ. Το τελικό ποσοστό διαμορφώθηκε στο 15%. Παρομοίως, ο αριθμός για το χρέος στο τέλος του 2009 αυξήθηκε από 272 δισ. σε 301 δισ. Με τη μεγαλύτερη αναλογία χρέος προς ΑΕΠ σε όλες της χώρες της ΕΕ.
Αυτό προκέλεσε καχυποψία και αβεβαιότητα σε όλα τα επίπεδα. Και αποκάλυψε μια από τις μεγαλύτερες αντιφάσεις και παραλογισμούς στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
Από το 2004 έως το 2010 η Κομισιόν είχε στείλει δέκα αντιπροσωπείες στην Αθήνα. Με σκοπό τη βελτίωση της αξιοπιστίας των στοιχείων. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, ορισμένα κράτη-μέλη, μέσω πρωθυπουργών και υπουργών Οικονομικών, αντιστέκονταν να συμμορφωθούν σε μία αυστηρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία. Υποστηρίζοντας ότι η εθνική αυτοκυριαρχία είναι σημαντικότερη από αξιόπιστα στοιχεία, προσθέτοντας:
«Ηταν και δική μου ευθύνη που τότε ήμουν μεταξύ εκείνων που ψήφισαν κατά της αύξησης της ισχύος και του ανεξάρτητου ρόλου της Eurostat. Αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Αν όλα είχαν γίνει σωστά, δεν θα είχαμε ζήσει την ελληνική κρίση με τον τρόπο που την βιώσαμε».
Αναφερόμενος στο καλοκαίρι του 2015, τόνισε πως «δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός ευρώ. Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται εκεί όπου ανήκει, στην καρδιά της Ευρώπης και του ευρώ».
«Μία μάχη για να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις, οι ιδεολογίες και η κακή διαχείριση. Μία μάχη για να πετύχουμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη, αλλά και να προστατεύσουμε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνολικά. Μία μάχη, κατά την οποία οι απαιτούμενες προσπάθειες θα έπρεπε να βγάζουν νόημα για τις ζωές των Ελλήνων. Μία μάχη για να βρεθούν ευρωπαϊκές λύσεις σε ευρωπαϊκά προβλήματα», ανέφερε.
«Βέβαια, η πραγματική προσπάθεια και το πραγματικό κουράγιο ήταν του ελληνικού λαού. Η δουλειά μας ήταν να τους στηρίξουμε», υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ.