Ο Κονστάνσιο έκανε το σχόλιο αυτό αναφερόμενος στις διαθέσιμες επιλογές για τις ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας βγει από το πρόγραμμα στήριξης της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).
Ο Κονστάνσιο είπε ότι ο μηχανισμός επείγουσας ενίσχυσης διαμέσου της χορήγησης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance, ELA), ο οποίος αποτελεί ένα μέσο για την υπέρβαση προσωρινών προβλημάτων ρευστότητας των τραπεζών, είναι μια εναλλακτική επιλογή που θα μπορούσε να εξεταστεί, αλλά για αυτό θα χρειαστεί η έγκριση του 25μελούς δ.σ. της ΕΚΤ.
«Υπάρχει η δυνατότητα του λεγόμενου ELA. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει εντέλει για αυτό μια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την οποία δεν θέλω να προβλέψω σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Κονστάνσιου κατά τη διάρκεια των ερωταπαντήσεων έπειτα από μια ομιλία που εκφώνησε στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Η δήλωση αυτή του Κονστάνσιο διαφέρει σε ένα βαθμό από εκείνες που έκανε επίσης σήμερα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, ο Έρκι Λικάνεν.
Μιλώντας στη δημόσια φινλανδική τηλεόραση YLE ο Λικάνεν έκρινε ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να χορηγεί χρηματοδότηση στις ελληνικές χρηματοδότησης εάν το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, το οποίο τυπικά ολοκληρώνεται στα τέλη του Φεβρουαρίου, δεν παραταθεί.
«Εμείς (σ.σ. η ΕΚΤ) έχουμε τους δικούς μας νομικούς κανόνες και θα ενεργήσουμε με βάση αυτούς… Τώρα, η παράταση του ελληνικού προγράμματος θα λήξει στα τέλη του Φεβρουαρίου επομένως πρέπει να βρεθεί κάποια λύση, σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τον δανεισμό», είπε ο Λιικάνεν. «Δεν πιστεύω πως κανείς μπορεί να κρυφτεί από τις πραγματικότητες της οικονομίας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας.
Πηγή: ΑΜΠΕ