ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Εγκρίθηκε η τεχνική συμφωνία της γ’ αξιολόγησης για την Ελλάδα

Με συνοπτικές διαδικασίες, μέσα σε λίγα λεπτά, εγκρίθηκε από το Eurogroup, τη Δευτέρα, η τεχνική συμφωνία -το αποκαλούμενο (Staff Level Agreement, SLA)- μεταξύ Ελλάδας και θεσμών για τη γ' αξιολόγηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που εκφράζουν την ικανοποιήσή τους για την ταχύτημα με την οποία κινούνται οι διαδικασίες. Για θετική έκπληξη μιλά και ο διεθνής Τύπος. Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην εκλογή νέου προέδρου του Eurogroup.

Όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, η συζήτηση ήταν πολύ σύντομη και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σάββατο στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι είμαστε πολύ χαρούμενοι που υπήρξε το Staff Level Agreement στην Ελλάδα και μάλιστα «έγκαιρα», ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετική» την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επίτευξη συμφωνίας. 

Σήμερα, όπως πρόσθεσε, θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα και τα prior action που πρέπει να υλοποιηθούν. Αναφορικά την εκταμίευση σημείωσε ότι θα προηγηθούν οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια και η απόφαση του ESM για το ύψος της δόσης. Όπως είπε αυτό δεν θα συζητηθεί σήμερα. Είναι πολύ νωρίς, προσέθεσε, να πούμε αν θα διατεθεί η δόση σε μια ή περισσότερες υποδόσεις.

Παράλληλα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε ενθαρρυντικό μήνυμα για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Κατά τον Μοσκοβισί, η τεχνική συμφωνία είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα και πολύ καλά νέα εν όψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος σε λιγότερο από εννέα μήνες, αλλά και των κρίσιμων συζητήσεων για τη μεταμνημονιακή εποπτεία, αλλά και την ελάφρυνση του χρέους, που «πρέπει να ολοκληρωθούν στις αρχές του καλοκαιριού».

Στο Eurogroup αναμενόταν να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ.

Απομένει πλέον να ψηφιστούν εγκαίρως όλα τα προαπαιτούμενα ώστε στο επόμενο Συμβούλιο της 22ας Ιανουαρίου να κλείσει και η πολιτική συμφωνία για να εκταμιευθεί η δόση. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος προσδιόρισε ως στόχο να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2018. Όπως επισήμανε, μετά το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία για το χρέος, την τέταρτη αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα.

Τι προβλέπει η τεχνική συμφωνία

Στα αξιοσημείωτα της συμφωνίας είναι η αύξηση των επιδομάτων σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και μέχρι δύο παιδιά και η κατάργηση σε όσους τρίτεκνους ή πολύτεκνους έχουν από 34.000 ευρώ και πάνω, οικογενειακό εισόδημα. 

Στο τελικό κείμενο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σημαντική αύξηση των κοινωνικών δαπανών στον τομέα της Πρόνοιας. Το συνολικό κονδύλι για οικογενειακά επιδόματα θα φτάσει τα 910 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα είναι αυξημένο κατά 260 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Για το πρώτο παιδί το ανώτερο επίδομα θα διαμορφωθεί στα 70 ευρώ από 40 ευρώ σήμερα. Για οικογένειες με δύο παιδιά, το συνολικό μηνιαίο επίδομα ανεβαίνει στα 140 ευρώ, από 80 ευρώ σήμερα και για τους τρίτεκνους διαμορφώνεται στα 280 ευρώ από 242 ευρώ σήμερα. Για κάθε παιδί μετά το τρίτο, θα καταβάλλεται επίδομα 140 ευρώ το μήνα.

Σστη συμφωνία προβλέπονται επιπλέον 40 εκατ. ευρώ για 130.000 ημερήσια σχολικά γεύματα το 2018 και επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για 400 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς τη νέα χρονιά.

Επίσης, υπήρξε συμφωνία για τον εξορθολογισμό των προστίμων της εφορίας. Παράλληλα, σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης, οι πρώτοι που θα ικανοποιούνται οικονομικά θα είναι οι εργαζόμενοι και μετά οι τράπεζες. Το ανώτερο ποσό που θα μπορούν να λάβουν είναι 2,75 επί του βασικού μισθού για έξι μήνες, δηλαδή 9.669 ευρώ.

Εκκρεμότητα υπάρχει μόνο για το ελληνικό αίτημα να διατηρηθεί για ακόμα ένα χρόνο ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Συμφωνία και ως προς τη σειρά αποζημίωσης των πιστωτών σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας επιχείρησης, με τους εργαζόμενους να επανέρχονται στην πρώτη θέση, αλλά όχι για το σύνολο των απαιτήσεών τους.

Η κυβέρνηση κάνοντας άτακτη υποχώρηση από τις αρχικές θέσεις που είχε διατυπώσει στο παρελθόν συμφώνησε να προχωρήσει εντός του 2018 στην πώληση τεσσάρων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα η πώληση θα αφορά τη Μελίτη Ι στη Φλώρινα, τις μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4 στην Αρκαδία και την άδεια για την κατασκευή και λειτουργία της Μελίτης ΙΙ στη Φλώρινα.