Εκατοντάδες αποστολές διαταγών πληρωμών ακόμη και σε δανειολήπτες που προστατεύονται από τον νόμο
– Για λάθος μιλάνε γνωστοί δικηγόροι, το οποίο όμως θα κοστίσει σε όσους θελήσουν να κάνουν ανακοπή για να προστατευτούν
Ακόμα και τον πλέον ανακουφιστικό νόμο των τελευταίων ετών για τους κόκκινους δανειολήπτες, αυτόν της Λούκας Κατσέλη, φαίνεται να καταστρατηγούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, υπό την πίεση να φέρουν άμεσα αποτελέσματα και να οδηγήσουν τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες στα γκισέ για να πληρώσουν. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «business stories», βροχή πέφτουν πλέον οι εντολές διαταγής πληρωμών ακόμα και σε δανειολήπτες που προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη. Εντολές όμως που είναι παράτυπες και οφείλονται στο γεγονός ότι υπάρχουν μηχανογραφικά προβλήματα τα οποία δεν επιτρέπουν την ομαλή ροή αποστολής των κακών τραπεζικά μαντάτων και διασταυρώσεις στοιχείων.
Οπως αναφέρει ο γνωστός δικηγόρος για θέματα προστασίας της στέγης και των δανειοληπτών Κώστας Τσουκαλάς, οι γενικές εντολές που έχουν υπάρξει για ενημέρωση των δανειοληπτών και οι εντολές διαταγής πληρωμών που προκύπτουν λόγω της λήξης της πολύμηνης αποχής των δικηγόρων έχουν οδηγήσει σε λάθη, τα οποία όμως βραχυκυκλώνουν όσους νόμιζαν ότι είναι καλυμμένοι από τον νόμο. «Είναι γεγονός ότι ο κλοιός όντως σφίγγει για όσους έχουν κόκκινα δάνεια, όμως εκ παραδρομής έχουν αποσταλεί εκατοντάδες εντολές και σε ενταγμένους στο πλαίσιο προστασίας του νόμου Κατσέλη», αναφέρει ο κ. Τσουκαλάς. Ο ίδιος διαβλέπει την ύπαρξη ενός μεγάλου προβλήματος, καθώς μετά και τη σχετική έκδοση ΦΕΚ στις αρχές Αυγούστου για τον τρόπο που θα γίνονται οι πλειστηριασμοί, πολλοί συμπολίτες μας βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Η λύση, πάντως, για όσους έχουν ενταχθεί και κακώς τους απαιτείται να προχωρήσουν σε πληρωμές είναι να προβούν σε ανακοπή για να προστατεύσουν τις κατοικίες τους, κάτι όμως που οδηγεί σε ατελείωτη γραφειοκρατία και διάφορα άλλα προβλήματα. «Οι πολίτες θα αναγκαστούν να μπουν σε περιπέτειες, και αυτό είναι αρνητικό. Είναι μια πρόσθετη σημαντική ταλαιπωρία εις βάρος τους», αναφέρει ο κ. Τσουκαλάς, ο οποίος εκτιμά ότι αυτό το πρόβλημα ήδη αφορά αν όχι χιλιάδες, σίγουρα εκατοντάδες περιπτώσεις.
Το μείζον πρόβλημα είναι ότι πολλές περιπτώσεις δανειοληπτών στους οποίους στέλνονται διαταγή πληρωμών αφορούν ανέργους, ακόμα και την πρώτη κατοικία, με αποτέλεσμα να υπάρχει αρνητικό κλίμα. Ηδη πάνω από 2.000 ακίνητα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη σχετική λίστα των πλειστηριασμών, ενώ εκτιμάται ότι περισσότερα από 5.000-7.000 είναι τα κατασχετήρια που θα καταφτάσουν στους δανειολήπτες έως το τέλος του έτους. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας αναφέρουν στο «b.s.» ότι πολύ δύσκολα στις αρχές του 2017 θα υπάρξουν ανατροπές στα όσα γνωρίζαμε και δεν θα αποφευχθούν τελικά οι πλειστηριασμοί.
Από τη μεριά τους, τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για πάνω από 45.000 διαταγές πληρωμών που θα φτάσουν στα σπίτια ασυνεπών δανειοληπτών το προσεχές διάστημα, ενώ παράλληλα προχωρά και η δημιουργία ειδικών κέντρων τύπου ΚΕΠ για την ενημέρωση των οφειλετών, τα οποία θα κοστίσουν περί τα 15 εκατ. ευρώ τους προκαλώντας ερωτήματα για την αναγκαιότητα ύπαρξής τους. Το ίδιο αφορά όμως και τις προσλήψεις 120 και πλέον ατόμων που θα τα στελεχώσουν, με πληροφορίες να αναφέρονται σε μία ακόμη περίπτωση που… μυρίζει εξυπηρέτηση.
Πηγή: newmoney. gr
Του Δημήτρη Μαρκόπουλου