ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για «σπάνιο ελληνικό success story» γράφουν οι Financial Times

Στις εντατικές προετοιμασίες για να στηρίξει τον τουρισμό και να σώσει τη φετινή σεζόν που κάνει η Ελλάδα «μετά την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού» κάνουν λόγο οι Financial Times.

«H Ελλάδα ήταν μέχρι τώρα ένα σπάνιο success story αναφορικά με τον κορωνοϊό. Με μόλις 2.744 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 152 θανάτους σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ο απολογισμός των θυμάτων της Covid-19 στη χώρα είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με εκείνον των άλλων χωρών της νότιας Ευρώπης. Η Ελλάδα έλαβε νωρίς δραστικά μέτρα προχωρώντας σε πλήρες lockdown στις 16 Μαρτίου, 13 μέρες μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να δεχθεί, ωστόσο, μεγάλο οικονομικό πλήγμα, αφού ακόμη κι αν ξεκινούσε σε φουλ ρυθμούς η τουριστική σεζόν μέχρι τον Ιούλιο, το ΑΕΠ θα υποχωρούσε φέτος κατά 4%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ενώ αν καταρρεύσει ο τουριστικός κλάδος το ΑΕΠ ενδέχεται να υποχωρήσει έως και 8%. Και δεδομένου ότι ο τουρισμός συνεισφέρει στην απασχόληση του ενός τετάρτου του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας, ξενοδόχοι από την Κρήτη, την Κεφαλλονιά και τη Σαντορίνη, που μίλησαν στους FT, απευθύνουν έκκληση για την επανεκκίνηση του κλάδου.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την επανάληψη των διεθνών πτήσεων, γράφει η εφημερίδα.

«Χωρίς τακτικές πτήσεις από τη Γερμανία και τη Βρετανία, τις βασικές αγορές για τα νησιά, οι αφίξεις στην Ελλάδα μπορεί να μειωθούν κατά 70%, είπαν αρκετοί ξενοδόχοι. Η κυβέρνηση παρέχει προσωρινή στήριξη στα ξενοδοχεία για να επαναλειτουργήσουν με επιδοτήσεις της κοινωνικής ασφάλισης του προσωπικού τους και τετράμηνη αναστολή εξυπηρέτησης δανείων και καταβολής φόρων. Η Deloitte προειδοποίησε σε έκθεσή της αυτό το μήνα ότι αν συνεχιστούν ολόκληρο το 2020 σοβαρά ξεσπάσματα της επιδημίας του κορωνοϊού, πολλά ελληνικά ξενοδοχεία μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με τη χρεοκοπία» γράφει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω στις ελληνικές παραλίες, με τους τουρίστες που θα φθάσουν στην Ελλάδα να βρίσκονται φέτος αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα με τις ομπρέλες και τις απλώστρες να απέχουν πλέον αρκετά μέτρα, χωρίς μπουφέ στα ξενοδοχεία και τα τραπέζια σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους, ενώ θα εφαρμόζονται μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης εξαιτίας των οποίων τα ξενοδοχεία θα καλύπτουν μόνον το ήμισυ των κλινών τους.

Σημειώνει δε ότι «από τα τρία εκατομμύρια που επισκέφθηκαν πέρυσι τη Σαντορίνη πάνω από δύο εκατ. πήγαν εκεί μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου δημιουργώντας ελπίδες ότι αν υποχωρήσει η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού ο τουριστικός κλάδος θα μπορέσει να ισοφαρίσει τις απώλειες φέτος».