Κάλεσμα του Μάριο Ντράγκι στους πολιτικούς όχι μόνο να διδαχθούν από τα λάθη του παρελθόντος αλλά και να αλλάξουν σήμερα τις πολιτικές τους έναντι τον προβλεπόμενων κινδύνων του αύριο απήθυνε από την Αθήνα ο Μάριο Ντράγκι
Εκείνοι που χαράζουν τις πολιτικές φέρουν την ευθύνη να διδαχθούν από το παρελθόν και τα διδάγματά του, να μελετήσουν τις εμπειρίες άλλων και να αποφύγουν τους προβλέψιμους κινδύνους του αύριο αλλάζοντας τις πολιτικές τους σήμερα, δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στην ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών.
Η νομισματική μας ένωση γεννήθηκε ελλιπής και, μέσα σε μια δεκαετία, αντιμετώπισε μια κρίση που πολύ λίγοι θα μπορούσαν να έχουν προβλέψει. Είναι κατανοητό ότι η ένωσή μας δεν ήταν έτοιμη. Γνωρίζουμε όμως τώρα τι χρειάζεται για να προσφέρουμε σταθερότητα σε όλες τις χώρες της Ένωσης και γνωρίζουμε τους κινδύνους εάν αργήσουμε να σταθεροποιήσουμε την Ένωση συνολικά. Αυτό οδηγεί μόνο σε μια μακρύτερη περίοδο διευκολυντικών πολιτικών.
Θέλουμε να καθορίσουμε τις συνθήκες και όχι να εξαναγκαζόμαστε από αυτές. Η διάγνωση του τι πρέπει να γίνει είναι σαφής και ο χάρτης πορείας έχει καθοριστεί κατέληξε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα της ευρωζώνης που διέψευσε εδώ και πολλά χρόνια τους επικριτές της. Πολλές χώρες, και κυρίως η Ελλάδα, έχουν καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για να ευημερήσουν ως μέλη της νομισματικής ένωσης. Σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις έχουν πραγματοποιηθεί για την ενίσχυση της ευρωζώνης, κυρίως η δημιουργία της τραπεζικής ένωσης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Όπως έχω υπογραμμίσει αλλού, το ευρώ έχει αποδειχθεί επωφελές από πολλές απόψεις και σήμερα το ενιαίο νόμισμα είναι πιο δημοφιλές από ποτέ.
Ωστόσο το γεγονός ότι η κρίση διήρκεσε πολύ περισσότερο εδώ από ότι σε άλλες προηγμένες οικονομίες – και με σημαντικό κοινωνικό κόστος – εξακολουθεί να έχει βαρύτητα στις αντιλήψεις για την νομισματική μας ένωσης. Έχουμε μάθει τα μαθήματα αυτού του επεισοδίου; Και έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα στο μέλλον; Αυτές είναι οι ερωτήσεις στις οποίες θα ήθελα να απευθυνθώ σήμερα.
Κεντρικό θέμα στην απάντηση είναι το κατά πόσο η ευρωζώνη έχει αυξήσει την ικανότητά της να σταθεροποιεί τις μακροοικονομικές διαταραχές.
Παπαδήμος: Καταλυτικός ο ρόλος του , ριζοσπαστική η πολιτική του
Προλογίζοντας τον επικεφαλής της ΕΚΤ ο Λουκάς Παπαδήμος αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Μάριο Ντράγκι σε κρίσιμα ζητήματα κατά την περίοδο της ελληνικής κρίσης.
«Συνετέλεσε εποικοδομητικά και αποφασιστικά» στην επίλυση προβλημάτων σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αναδιάρθρωση του χρέους, ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «γνωρίζει από πρώτο χέρι» πόσο βοήθησε.
Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε ριζοσπαστική την επεκτατική νομισματική πολιτική του Μάριο Ντράγκι, υποστηρίζοντας πως σταθεροποίησε την ευρωπαϊκή οικονομία.
Πηγή: Newmoney.gr