Η πολυπόθητη στήριξη από τους Ευρωπαίους ήρθε για την Ελλάδα, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να δηλώνει ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα με όποιο τρόπο είναι αυτό απαραίτητο, μια δήλωση που βοηθά αν μη τι άλλο στο να μετριάσει τις ανησυχίες σχετικά με τα σχέδια πρόωρης εξόδου από το μνημόνιο.
«Θα εργαστούμε για να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση της Ελλάδας εκτός στήριξης μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ο’ Κόνορ.
«Χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, η Ευρώπη θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα με όλους τους δυνατούς τρόπους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις, Σάιμον Ο’ Κόνορ, ο οποίος έκανε τη δήλωσή αυτή αντιδρώντας στη θύελλα που έχει ξεσπάσει σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές.
Νωρίτερα, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι θα μειώσει το «κούρεμα» που επιβάλλει στα ομόλογα τα οποία καταθέτουν ως ενέχυρο οι ελληνικές τράπεζες για τον δανεισμό τους από το ευρωσύστημα.
Σε σχετική επικοινωνία που είχε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να «χαλαρώσει» το πλαίσιο που διέπει τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά τους.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η ΕΚΤ να μειώσει το «κούρεμα» που επιβάλλει στους τίτλους (ομόλογα, κλπ) που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρο για να δανειστούν από την ΕΚΤ. Συνακόλουθα, με τη μείωση του «κουρέματος», οι τράπεζες θα μπορούν να πάρουν πρόσθετη ρευστότητα, η οποία ζητούμενο παραμένει σε τι βαθμό θα διοχετευτεί στην αγορά.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Σεπτέμβριο ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ ανερχόταν σε 42,6 δισ. ευρώ.
Καλπάζει προς το 9% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου
Αρνητικές διαστάσεις παίρνει και η σημερινή συνεδρίαση των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να διαπραγματεύεται σε επίπεδα μέχρι και 8,961% και να δείχνει ανοδικές τάσεις.
Είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» αναμένεται παρέμβαση του ΟΔΔΗΧ ώστε να συγκρατηθεί η εκτίναξη της απόδοσης.
Την ίδια ώρα άνω του 7% κινούνται οι αποδόσεις στο νέο 3ετές και το νέο 5ετές ομόλογο, που διαμορφώνονταν πριν λίγο στο 7,431 και 7,253 αντίστοιχα.
Τα spreads για την Ελλάδα είναι στις 711 μονάδες βάσης, την Πορτογαλία στις 251, την Ισπανία στις 137 και την Ιταλία στις 168.
Η χθεσινή συνεδρίαση αποτέλεσε ‘εφιάλτη’ για τα ελληνικά ομόλογα καθώς ανέβασε το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους κατά αρκετά δισεκατομύρια, και έκλεισε προσωρινά τις πόρτες των αγορών όχι μόνο στο ελληνικό κράτος αλλά και στις ελληνικές επιχειρήσεις που πρέπει να δανειστούν πλέον με επιτόκια άνω του 10%.
Σε κλοιό νέων πιέσεων βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ενώ ξεκίνησε με σταθεροποιητικές τάσεις την Πέμπτη – ύστερα από δύο απογοητευτικές συνεδριάσεις – άρχισε να υποχωρεί λίγο μετά τις 11 π.μ.
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωνε πτώση 1,21% και υποχωρούσε στις 878,21 μονάδες. Οι τραπεζικές μετοχές σημείωναν απώλειες 1,61%. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ο δείκτης υποχωρούσε ακόμη και 2,30%, στα επίπεδα των 860-870 μονάδων. Μετά τη 1 το μεσημέρι ο δείκτης κατέγραφε απώλειες άνω του 3% οδηγούμενος σε νέα χαμηλά και κοντά στις 850 μονάδες.
Φαίνεται ότι οι αγορές και οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα μπορεί να τηρήσει το πρόγραμμα και να αποδεχθεί την γραμμή πίστωσης ενώ και το πολιτικό σκηνικό δεν συνεχίζει να βοηθάει. Προφανώς η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί και μια επίδειξη δύναμης των αγορών που συνεχίζουν να τιμωρούν την Ελλάδα, παρά τις διαβεβαιώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και κορυφαίων οικονομικών παραγόντων.