Στη Βουλή κατατέθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2017.
Η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου για τέσσερις συνεδριάσεις.
Ο προϋπολογισμός θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 10 του μηνός, με ονομαστική ψηφοφορία.
Ο προϋπολογισμός του 2017 φέρνει μειώσεις σε συντάξεις οι οποίες θα αγγίξουν ακόμα και τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα φέρνει και φορο-τσουνάμι άνω των 2,6 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2017.
Παράλληλα έχουν εγγραφεί, έπειτα και από τη χθεσινή συμφωνία με τους Θεσμούς, κονδύλια για τη χρηματοδότηση του Εισοδήματος Αλληλεγγύης ύψους 760 εκατ. ευρώ, ενώ θα υπάρχει και κονδύλι 300 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση κοινωνικών παρεμβάσεων σε υγεία και παιδεία.
Ειδικότερα, το συνολικό «πακέτο» του προϋπολογισμού αγγίζει τα 3,3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,6 δισ. είναι οι φόροι που θα έρθουν από τις αρχές του χρόνου, ενώ τα υπόλοιπα θα προκύψουν από μειώσεις στις συντάξεις και μειώσεις στα αφορολόγητα όρια και στις αλλαγές στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Κύριοι στόχοι
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, κύριοι στόχοι του προϋπολογισμού είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και να καταστεί δυνατή η έξοδος της από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής το ταχύτερο δυνατό και ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής και η κοινωνικά δίκαιη κατανομή του οφέλους της ήδη δρομολογημένης ανάκαμψης.
Οπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών το 2017 προβλέπεται ότι θα υπερκαλυφθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 1.75% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
«Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κατά την οποία η κυβέρνηση θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, στην σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση στον τομέα των φορολογικών εσόδων» σημειώνεται.
Θεμελιώδης προτεραιότητα παραμένει «η ενίσχυση και θωράκιση της κοινωνικής προστασίας και η τόνωση των δημοσίων επενδύσεων».
- Την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.
- Την ενίσχυση των τομέων της Υγείας και Περίθαλψης, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας με την επιπλέον πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ, που θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εγγεγραμμένες πιστώσεις.
- Την συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
- Την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.