«Όποτε ακούς περί αξιολόγησης, να το συνδυάζεις με νέα πτώση στα επιτόκια καταθέσεων. Άλλοτε αυτά υποχωρούν ενόψει (πριν) της αξιολόγησης, άλλοτε μετά την ολοκλήρωσή της, και συχνά τόσο πριν, όσο και μετά από αυτή. Δες τι έγινε κατά τις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις».
Με αυτό τον… «ελεύθερο» τρόπο, αναφέρθηκε στο μέλλον των καταθετικών επιτοκίων στέλεχος της τραπεζικής αγοράς, συμπληρώνοντας: «Τώρα έχουμε μπροστά μας την τρίτη αξιολόγηση, οπότε μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα δούμε τις αποδόσεις των καταθετών να ψαλιδίζονται περαιτέρω».
Γενικότερη είναι η εκτίμηση πως για όσο τουλάχιστον χρονικό διάστημα παραμένουν σε ισχύ τα capital controls, οι τράπεζες θα επιδιώκουν να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το σχετικό κόστος που αντιμετωπίζουν, με δεδομένο ότι οι καταθέτες βρίσκονται ουσιαστικά εγκλωβισμένοι.
«Οι τράπεζες αυτή την περίοδο έχουν ανάγκη από κάθε μείωση κόστους και από κάθε λογής έσοδα (μεταξύ των οποίων και από τις προμήθειες των συναλλαγών μέσω καρτών και e-banking) προκειμένου να καλύψουν ένα τμήμα των απωλειών τους από το μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πολύ πιθανόν λοιπόν μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων να μην υπερβαίνουν το 0,25%-0,30% για μεγάλα ποσά παλαιού χρήματος, από το 0,40%-0,55% που κυμαίνονται σήμερα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι τράπεζες εστιάζουν στη -διαφημιστική και μη- προβολή των έμμεσων (και αφορολόγητων) πλεονεκτημάτων που αποκομίζουν οι καταθέτες μέσα από εκπτώσεις, κουπόνια και προσφορές» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εκτιμήσεις των τραπεζών είναι πως η επιστροφή των χρημάτων από το εξωτερικό και από τα «στρώματα» για γκισέ των υποκαταστημάτων δεν θα επηρεαστεί τόσο από το ύψος των προσφερόμενων επιτοκίων, όσο κυρίως από την εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας γύρω από τις προοπτικές της οικονομίας και του τραπεζικού μας συστήματος.
Στην ερώτηση για το κατά πόσο οι τράπεζες φοβούνται τη στροφή των αποταμιευτών προς άλλα επενδυτικά προϊόντα, όπως μετοχές, ακίνητα, αμοιβαία κεφάλαια και κυρίως εταιρικά ομόλογα, η απάντηση άλλοτε είναι «όχι», άλλοτε πως «οι όποιες εκροές θα είναι περιορισμένες» και τέλος άλλοτε ότι «ακόμη και αν υπάρξει στροφή προς άλλα επενδυτικά προϊόντα, τα χρήματα στο τέλος της ημέρας, πάλι στις τράπεζες θα καταλήξουν. Στην περίπτωση πχ των εταιρικών ομολόγων, τα κεφάλαια που αντλούνται συχνά κατευθύνονται για την εξόφληση προϋπαρχόντων τραπεζικών δανείων.
Αλλά και σε επενδύσεις να κατευθυνθούν, τα χρήματα θα εισπραχθούν από τους προμηθευτές της επιχείρησης που με τη σειρά τους θα αποπληρώσουν τα δικά τους δάνεια».
Γενικότερα, όλα δείχνουν πως για όσο τουλάχιστον χρονικό διάστημα παραμένουν σε ισχύ τα capital controls, οι τράπεζες θα εξαντλήσουν τα περιθώρια μείωσης του κόστους των καταθέσεών τους, ενώ παράλληλα:
α) Θα προσπαθούν να ανταμείψουν τους πελάτες τους με κουπόνια, προσφορές και εκπτώσεις
β) Θα προσφέρουν σε αυτούς εναλλακτικά επενδυτικά προϊόντα (συνήθως μακροπρόθεσμης διάρκειας, με ασφαλιστικό συμπλήρωμα).
Στέφανος Kοτζαμάνης / euro2day.gr