Στην πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμούς και ειδικά με το ΔΝΤ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιώργος Κατρούγκαλος από τη Λάρισα όπου βρέθηκε, συμμετέχοντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, με θέμα την εθνική εξωτερική πολιτική για τη «διπλωματία των εξαγωγών».
Ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως στις διαπραγματεύσεις αυτές, η Ελλάδα έγινε δέκτης παράλογων απαιτήσεων από το ΔΝΤ, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα τίμιο συμβιβασμό, που είχε σε βασικό χαρακτηριστικό, ότι όποια μέτρα και αν παρθούν, το τελικό αποτέλεσμα δεν θα έχει επιπλέον ούτε 1 ευρώ μέτρα λιτότητας»
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης και σημασία έχει πως αυτό θα αποτυπωθεί στα τελικά μέτρα. Μέτρα και αντίμετρα που θα ψηφιστούν μαζί, θα ισχύσουν από το 2019 και θα επιδιώξουμε να προστατεύσουμε οπωσδήποτε τους αδύναμους, τα κατώτερα και μεσαία στρώματα και να δώσουμε τελικώς την ανάσα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Για το θέμα του ασφαλιστικού, ο κ Κατρούγκαλος τόνισε επίσης πως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ήταν αναγκαία και αποτελεί τομή για τη χώρα.
«Ακούσαμε από την ΕΣΕΕ και τους εμπόρους, να λένε πως πάνω από το 80% των εμπόρων είχαν λιγότερες εισφορές, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έγιναν και από τα Επιμελητήρια. Συνεπώς η μεταρρύθμιση αυτή είναι μια μεταρρύθμισή τομή, γιατί επιβάλλει ίδιους κανόνες για όλους, και συνδυάζεται και με μια κοινωνική διάσταση, την εθνική σύνταξη» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.