ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κεραυνοί» και αποκαλύψεις Τσακαλώτου για ΔΝΤ – Κινδυνεύει το ελληνικό πρόγραμμα

Από την – άκαρπη – συνάντηση της Φραγκφούρτης στα δείπνα των Βρυξελλών περνά η προσπάθεια απεμπλοκής της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, μια προσπάθεια που εξακολουθεί να προσκρούει στην ανοιχτή κόντρα Ευρώπης και ΔΝΤ.

 

 

Την πεποίθηση ότι διακυβεύεται η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος λόγω των καθυστερήσεων που, με ευθύνη κυρίως του ΔΝΤ παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατα την ομιλία του στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

“Κάποιες φορές ένιωσα σαν η Ελλάδα να ήταν μία αντιλόπη ανάμεσα σε δύο ελέφαντες”, ανέφερε μεταξύ άλλων σε τοποθέτησή τουαναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές – κατονόμασε μάλιστα τον έναν “ελέφαντα” ως το ΔΝΤ.

Όπως μάλιστα σημείωσε, στους υπολογισμούς για το δημοσιονομικό κενό η ελληνική πλευρά είναι “πολύ κοντά” στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά απέχει αρκετά από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Έλληνας υπουργός έθιξε το ζήτημα της μη επιστροφής των εκπροσωπων των θεσμών, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι δύσκολο να κατανοήσει τη στάση του ΔΝΤ . «Είναι στρατηγική της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά δε θα έρθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη δε θα ειναι ικανοποιητική. Δεν έχουμε άπλετο χρόνο», σημείωσε.

Πάντως, εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΔΝΤ θα είναι εξίσου “σκληρό” με τους Ευρωπαίους στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως είναι με την Ελλάδα στο θέμα της αξιολόγησης. “Αυτό μου φαίνεται δίκαιο”, ανέφερε.

Αναφερόμενος στα σημεία που παραμένουν ανοιχτά, επισήμανε πως πρώτο είναι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2018, καθώς το ΔΝΤ ζητά περισσότερα μέτρα παρ όλο που τα τελικά νούμερα είναι πιο ευνοϊκά για την ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζοντας το αίτημα του ΔΝΤ «πολιτικώς δύσκολο» και «αντιπαραγωγικό».

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν το συνταξιοδοτικό, σημειώνοντας οτι οι θεσμοί έχουν κάνει δεκτό το σχεδιο της κυβέρνησης για μια ριζική μεταρρυθμιση του συστήματος, ωστόσο για δημοσιονομικούς λόγους το ΔΝΤ ζητά περικοπές συντάξεων. Συνεχίζοντας ανέφερε πως το επιχείρημα ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα απορροφά μεγάλο ποσοστό δαπανών είναι παραπλανητικό γιατί είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ.

Ειδικότερα ως προς το δημοσιονομικό, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη διαμάχη του ΔΝΤ με το ευρωπαϊκό σκέλος των Θεσμών, σημειώνοντας πως οι θέσεις της κυβέρνησης είναι πιο κοντά με την ΕΕ και μακρύτερα από αυτές του Ταμείου.

«Το ΔΝΤ ζητά επιπλέον μέτρα, κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο να το κατανοήσουμε, με δεδομένο ότι η οικονομία το 2015 έχει ακολουθήσει καλύτερη πορεία σε σύγκριση με τις προβλέψεις που υπήρχαν το καλοκαίρι για την “επιθετικότητα” της ύφεσης» είπε.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, υπογραμμίζοντας πως οι Έλληνες έχουν δείξει ότι διαθέτουν “ευρωπαϊκές αξίες” και εκφράζοντας την ελπίδα του ότι αυτή η στάση θα “εξαπλωθεί” και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.