ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείνει το ασφαλιστικό: Μειώσεις έως 40% στις επικουρικές, μαχαίρι σε επιδόματα, εφάπαξ, χηρείας

Με μοναδικό θέμα ανοιχτό τις Επικουρικές Συντάξεις, κυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει σε όλα για το Ασφαλιστικό. «Είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να κλείσουμε» σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, καθώς η διαπραγμάτευση που αφορά στο κομμάτι του Υπουργείου Εργασίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο, μετά από σημαντικές υποχωρήσεις της Αθήνας. 

 

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ευρωπαίοι δέχονται τη «ρήτρα βιωσιμότητας» που έχει προτείνει η κυβέρνηση, ενώ το ΔΝΤ ζητεί εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος». Η πρόταση της κυβέρνησης (και προκειμένου να μετριαστούν οι – όποιες – μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις) προβλέπει  τα αποθεματικά των ταμείων πρόνοιας και κυρίως του ιδιωτικού τομέα (ΤΑΠΙΤ) που υπολογίζονται σε 5,5 δισ. ευρώ, θα απορροφηθούν από το ΕΤΕΑ.

Μεταξύ των δύο πλευρών έχει επέλθει συμφωνία η οποία προβλέπει ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, ενώ η Εθνική Σύνταξη θα είναι στα 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ για 15 χρόνια, δηλαδή θα βαίνει μειούμενη κατά 2% μεταξύ 19ου και 15 έτους.

Τσεκούρι σε επικουρικές και εφάπαξ

Όσον αφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης, έχει γίνει δεκτή η πρόταση της κυβέρνησης για ποσοστό 0,77% στα 15 χρόνια ασφάλισης και 2% στα 40 χρόνια. Οι δύο πλευρές συζητούν την διαμόρφωση των ενδιάμεσων ποσοστών, με τους δανειστές να ζητούν μικρότερο βηματισμό μέχρι τα 25 έτη και μεγαλύτερο τα επόμενα προκειμένου όπως ισχυρίζονται να υπάρχουν ισχυρά κίνητρα παραμονής στην εργασία.

Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου η συγκεκριμένη θέση των δανειστών δεν συνεπάγεται μεγαλύτερη αναλογικότητα και καλύτερες συντάξιμες αποδοχές για όσους θα συμπληρώσουν περισσότερα χρόνια ασφάλισης, καθώς οι τελικές αποδοχές – που με το ασφαλιστικό θα υπολογίζονται στις αποδοχές στο σύνολο του εργάσιμου βίου – επηρεάζονται από τα χαμηλότερα ποσοστά τα πρώτα 25 χρόνια.

Το εύρος του κουρέματος των επικουρικών συντάξεων θα εξαρτηθεί από την αποδοχή ή όχι των δανειστών της ελληνικής πρότασης για αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τρία χρόνια. Αν δεν γίνει δεκτή η πρόταση, οι περικοπές θα κυμανθούν από 10% έως 40% (μεσοσταθμικά 20%). Πάντως από τις περικοπές  θα γλιτώσουν οι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής έως 1.400 ευρώ ενώ το ποσοστό μείωσης για τους υψηλοσυνταξιούχους δε θα υπερβεί το 40%.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου εργασίας από τους 1,2 εκατ. συνταξιούχους του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου, μόνο 125.000 με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης θα θιγούν από τη μείωση των επικουρικών. Πρόκειται για συνταξιούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων, των εμπορικών καταστημάτων, της ΔΕΗ, της ΕΡΤ, των τραπεζών (Εθνικής ,Alpha και πρώην ΕΤΒΑ), των ναυτικών και τουριστικών πρακτόρων, των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κα.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ θα επιφέρει μειώσεις έως και 20% (μεσοσταθμικά 10%) στους νέους συνταξιούχους αλλά και σε όσους αποχώρησαν μετά την 1/9/2013 και περιμένουν ακόμα να εισπράξουν την παροχή (62.000  εκκρεμείς αιτήσεις).

Μαχαίρι στις συντάξεις χηρείας

Το τελευταίο θέμα που επήλθε συμφωνία αφορά στο θέμα των συντάξεων χηρείας. Συγκεκριμένα καθιερώνεται ηλικιακό όριο τα 57 έτη, ωστόσο θα υπάρχει πρόβλεψη καταβολής της σύνταξης του θανόντος για τρία χρόνια, σε όλους τους επιζώντες συζύγους κάτω των 57 ετών, ενώ στην περίπτωση ύπαρξης ανήλικων τέκνων η σύνταξη χηρείας θα καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών ή σε περίπτωση σπουδών με τη συμπλήρωση των 24 ετών.

Oι εκπρόσωποι των δανειστών, που συμμετέχουν στα τεχνικά κλιμάκια, έθεσαν αιφνιδιαστικά θέμα ορίου ηλικίας στη χορήγηση των συντάξεων χηρείας. Για τις μελλοντικές συντάξεις χηρείας, οι δανειστές ζητούν να τεθεί ως όριο ηλικίας το 57ο-58ο έτος της ηλικίας, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο θα υπάρχει σχετική πρόβλεψη για όσους έχουν ανήλικα τέκνα, οι οποίοι θα λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξη χηρείας για μια τριετία. Σήμερα χορηγείται σύνταξη χηρείας που αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης του θανόντος. Αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται χορηγείται το 70% για μια τριετία και στη συνέχεια η σύνταξη μειώνεται στο 50% μέχρι να συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του.

Αν ο επιζών είναι δημόσιος υπάλληλος και ο θανών συνταξιούχος του δημοσίου, τότε η σύνταξη χηρείας αντιστοιχεί στο 25% της σύνταξης του θανόντος.

Τη θέσπιση ορίου ηλικίας  56-60 ετών είχαν ζητήσει οι δανειστές  και στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό το 2010.

Οι παρεμβάσεις στις συντάξεις χηρείας θα αφορούν τις συντάξεις για θανάτους που θα συμβούν μετά την ψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου και όχι αυτές που ήδη καταβάλλονται.