Με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου που θα εκδοθεί το απόγευμα της Δευτέρας, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρατείνει την τραπεζική αργία.
Η ΠΝΠ θα διευρύνει τις τραπεζικές εργασίες που θα εκτελούνται όσο οι τράπεζες θα παραμένουν κλειστές (πχ για εκκαθάριση και πληρωμή επιταγών κλπ).
Άγνωστο ωστόσο παραμένει αν η τραπεζική αργία θα επεκταθεί για λίγα 24ωρα ή ολόκληρη την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της ΕΚΤ που συνεδριάζει εκ νέου την Τετάρτη. Η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που υπήρχαν από το πρωί ότι η ΕΚΤ θα περιμένει πρώτα την απόφαση του Eurogroup για την ενδιάμεση χρηματοδότηση αλλά και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης πριν κάνει οποιαδήποτε κίνηση τόνωσης της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η ρευστότητα των τραπεζών βρίσκεται σε οριακό σημείο και οι εκτιμήσεις είναι ότι οι τράπεζες μπορούν να αντέξουν ακόμα για δυο – τρεις μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν χρήματα για να πληρώνονται τα 60 ευρώ και τα 120 ευρώ από τα γκισέ. Ωστόσο δεν επαρκούν για να καλυφθούν όλα τα ΑΤΜ καθώς σε μία τέτοια περίπτωση πολύτιμη ρευστότητα θα παρέμενε σε "αργία" σε ΑΤΜ που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση και τα χρήματα αυτά θα έλειπαν είτε από τα γκισέ είτε από τα ΑΤΜ των αστικών κέντρων.
Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα 60 ευρώ και τα 120 ευρώ από τα γκισέ αλλά το δίκτυο των ΑΤΜ πιθανόν και σε ποσοστό 50% να είναι εκτός λειτουργίας.
Οι εκτιμήσεις που διατύπωναν οι τραπεζίτες είναι ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά και προσδιόριζαν τη λειτουργία όλων των καταστημάτων πιθανόν Πέμπτη ή Παρασκευή. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση ελάχιστες τραπεζικές εργασίες θα μπορούν να διενεργηθούν.
Η λύση για παράταση της τραπεζικής αργίας επελέγη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του αναπληρωτού υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα με τραπεζίτες.
Με βάση όσα έλεγαν κυβερνητικές πηγές, η υπουργική απόφαση θα προβλέπει πιθανότατα παράταση του κλεισίματος των τραπεζών έως την άλλη Δευτέρα 20 Ιουλίου, χωρίς να αποκλείεται θεωρητικά να αλλάξει κάτι αφού θα επαναληφθεί νέα σύσκεψη των τραπεζιτών εντός των ημερών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν αναμένεται να αλλάξει το όριο των 60 ευρώ την ημέρα, ενώ θα υπάρξει απόφαση για απελευθέρωση κάποιων διατραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών και διευκολύνσεις για επιχειρήσεις (κυρίως εξαγωγικές). Επίσης, θα ληφθεί απόφαση η αρμόδια Επιτροπή που συνεδριάζει για έγκριση εμβασμάτων να επιταχύνει τις διαδικασίες Σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν ξεπερνούν τα 25-30 εκατ. ευρώ οι ημερήσιες αναλήψεις, ποσό θετικό.
Επόμενο βήμα, είναι η ΕΚΤ να προχωρήσει στην αύξηση του ορίου του ELA που είναι απαραίτητη πρωτίστως για να μπορούν τα ΑΤΜ να λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες και στη συνέχεια να ανοίξουν οι τράπεζες. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι αν ανοίξουν θα λειτουργούν όπως πριν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για πολλούς μήνες θα βρίσκονται υπό το καθεστώς κεφαλαιακών περιορισμών. Σταδιακά, όμως, η ρευστότητα μέσω της ΕΚΤ θα ενισχυθεί και οι τράπεζες θα αυξήσουν το όριο ημερήσιας ανάληψης και θα διευρύνουν τις δυνατότητες συναλλαγών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Με την υπάρχουσα υπουργική απόφαση, οι κάτοχοι καρτών ανάληψης μπορούν να πραγματοποιούν ανάληψη έως 60 ευρώ σε ημερήσια βάση. Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν κάρτα μπορούν, μέσω των καταστημάτων που λειτουργούν ειδικά για την εξυπηρέτησή τους, να πραγματοποιούν ανάληψη έως 120 ευρώ την εβδομάδα. Ποσό 120 μπορούν να λάβουν και οι άνεργοι από το σχετικό επίδομα που δικαιούνται, καθώς και οι συνταξιούχοι εξωτερικού. Κανονικά οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες στην Ελλάδα και οι συναλλαγές μέσω internet και phone banking για συναλλαγές στην Ελλάδα.
Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι στο νέο δάνειο προβλέπεται ποσό 15 – 20 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών.
Πηγή: defencenet.gr
Διαβάστε επίσης: