Μάλιστα, ο κ. Μόγκανταμ, που εργάζεται σήμερα στην επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley και ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, επιβλέποντας το έργο της τρόικας, την περίοδο 2010-2014, ως προϊστάμενος του Πόουλ Τόμσεν, αναγνωρίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, αφού βασίζεται στην υπόθεση ότι η χώρα θα παρουσιάζει από το 2016 και μετά πρωτογενή πλεονάσματα ίσα με το 4,5% του ΑΕΠ.
Αυτός ο στόχος, γράφει το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, «θα απειλούσε την κοινωνική συνοχή και θα διέλυε κάθε προοπτική οικονομικής ανάκαμψης. Από πολιτική άποψη, είναι αδύνατο να επιτευχθεί. Στο μεταξύ, το μεγάλο βάρος του χρέους εμποδίζει τις επενδύσεις και υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία».
Ο κ. Μόγκανταμ αναγνωρίζει ότι η τρόικα βασίσθηκε σε υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις για την οικονομία και τα δημοσιονομικά, για να κρίνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν για αυτό το σφάλμα, επειδή ως στέλεχος του ΔΝΤ συμμετείχε σχεδόν για πέντε χρόνια στην τρόικα.
Η πρόταση του Μόγκανταμ προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι να δεχθούν τη διαγραφή του μισού ελληνικού χρέους, ώστε να μειωθούν στο μισό και οι στόχοι για τα πλεονάσματα και να απελευθερωθούν πόροι, που η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κατευθύνει στην κοινωνική πολιτική.
Τονίζει, όμως, ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει και η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να αναλάβει τη δέσμευση για τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όπως εκτιμά, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖ Α «μπορεί να είναι πιο πρόθυμη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις να προωθήσει μεταρρυθμίσεις», επειδή βρίσκεται έξω από την κυβερνώσα ελίτ της Ελλάδας.
«Η Ευρώπη πρέπει να ξεπεράσει το ταμπού της στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεπεράσει το ταμπού του στις μεταρρυθμίσεις», τονίζεται στο άρθρο.