ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με κριτήρια η ρύθμιση από 12 έως 24 δόσεις για τις αναβληθείσες οφειλές

Στην τελική ευθεία βρίσκεται από σήμερα Δευτέρα (17/08) η ρύθμιση από 12 άτοκες έως και 24 δόσεις με επιτόκιο περίπου 2,5% για την αναβληθείσες οφειλές του διαστήματος Μαρτίου – Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για υποχρεώσεις συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ όσων είτε υποχρεώθηκαν να αναστείλουν την λειτουργία τους ή περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων λόγω σημαντικής μείωσης του τζίρου τους. Το δικαίωμα ένταξης στην ρύθμιση έχουν και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών.

Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές, τακτικές (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.ά.) και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς), καθώς και τις δόσεις ρυθμίσεων των οποίων η πληρωμή έχει ανασταλεί.

Τα χρήματα αυτά θα αποπληρωθούν από την αρχή του 2021 σε μια ρύθμιση 12 άτοκων ή 24 δόσεων με επιτόκιο περίπου 2,5%. Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθούν και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση όσοι είχαν αποδεδειγμένα σημαντική ζημιά από την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λογική της ρύθμισης θα ακολουθεί το σκεπτικό όλων των ελαφρύνσεων που έγιναν λόγω της πανδημίας. ΟΙ δόσεις που θα μπορεί να ρυθμίσει κάποιος την οφειλή του θα είναι ανάλογες του ποσού της οφειλής και της μείωσης του τζίρου. Για όσους ρυθμίσουν την οφειλής πάνω από τις 12 άτοκες δόσεις θα ισχύσει ένα κλιμακωτό επιτόκιο που θα ξεκινά από το 2% και θα υπερβαίνει το 2,5%

Επίσης η ρύθμιση θα είναι ελαστική σε ό,τι αφορά την απώλεια της ρύθμισης, δίνοντας μεγαλύτερο περιθώριο σε όσους ενταχθούν και χάσουν κάποιες δόσεις να επανέλθουν χωρίς ποινές και να συνεχίσουν την αποπληρωμή των δόσεων μέχρι και την εξόφληση της οφειλής τους.

Θα υπάρχει επίσης ειδική πρόβλεψη για όσους μέχρι και τον Φεβρουάριο ήταν ενταγμένοι στην ρύθμιση των 120 δόσεων ή των 100 δόσεων και από τον Μάρτιο δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις τους λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Με δεδομένο ότι οι οφειλές όσων επλήγησαν έχουν ανασταλεί μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, η ρύθμιση θα αρχίσει να τρέχει από τον Οκτώβριο. Ωστόσο, αναμένεται να κατατεθεί το αργότερο μέχρι και την επόμενη εβδομάδα για να ενταχθεί σε κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια, ώστε να υπάρχει έγκαιρα η πληροφόρηση τόσο των ενδιαφερόμενων όσο και των λογιστών οι οποίοι εύλογα διαμαρτύρονται για τον υπερβολικό φόρτο εργασίας. Τούτο με δεδομένο ότι μαζί με τις πάγιες φορολογικές υποχρεώσεις να «ακολουθούν» και τις παράλληλες πλατφόρμες που θα πρέπει να ενημερώνονται περιοδικά και αφορούν τα μέτρα ελάφρυνσης από την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα υποβληθούν σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τον Ιανουάριο του 2021, ενώ τα στοιχεία για την μείωση του τζίρου ή των εισοδημάτων θα ανακτώνται αυτόματα από την ΑΑΔΕ με έγκριση του φορολογούμενου.