Τα 7 δισ. ευρώ φτάνουν οι καθυστερούμενες οφειλές μέσω πιστωτικών καρτών, δηλαδή οι δόσεις που βρίσκονται σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο σε καταναλωτές αλλά και τράπεζες.
Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να απαλλάξουν τα χαρτοφυλάκια τους από τον βράχνα των "κόκκινων" καρτών, σχεδόν όλα τα τραπεζικά ιδρύματα προχωρούν ήδη σε ρυθμίσεις μετά από απευθείας συνεννόηση με τον καταναλωτή.
Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ που αποκαλύπτει το θέμα, η Alpha Bank μειώνει το επιτόκιο περίπου στο μισό και από το 20% "πέφτει" στο 11%. Ανάλογα μειώνεται και η δόση, με τον καταναλωτή να είναι ενήμερος αλλά να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει την κάρτα μέχρι την εξόφληση του υπολοίπου.
Η Εθνική ρυθμίζει τις οφειλές των “κόκκινων καρτών” με κατάργηση της κάρτας και χορήγηση νέου δανείου με επιτόκιο 10,1%, ενώ η δόση ρυθμίζεται ανάλογα με το εισόδημα.
Η Πειραιώς δίνει μια σειρά επιλογών, ανάλογα με την περίπτωση. Για παράδειγμα οφειλές από κάρτες μπορεί να πέσουν στο 8% με 10%, ενώ για οικονομικά αδύναμες ομάδες μπορεί να υπάρξει ακόμα και "κούρεμα" ποσοστού της οφειλής, περίπου κατά 20% με 30%.
Η Eurobank ρυθμίζει τέτοιες οφειλές μέσω χορήγησης νέου δανείου με χαμηλότερο επιτόκιο και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής.