Καθώς όλα δείχνουν ότι το lockdown θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα, το οικονομικό επιτελείο εργάζεται πάνω στο σενάριο της παράτασης των μέτρων στήριξης και το Μάιο, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι ο λογαριασμός θα ανέβει πολύ πάνω από τα 6,8 δις ευρώ, ακόμα κι αν «απελευθερωθούν» νωρίτερα κάποιοι τομείς της οικονομίας.
Το σενάριο αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου, καθώς πέρα από τα κονδύλια που πρέπει να διαθέσει για τη στήριξη εργαζομένων, ανέργων, επαγγελματιών, επιχειρήσεων και πάνω απ’ όλα του Συστήματος Υγείας, θα κληθεί να αντιμετωπίσει έναν ακόμα πολύ ζόρικο μήνα για τα φορολογικά έσοδα.
Η εικόνα του Μαρτίου σώθηκε, πάντως, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, επιτρέποντας κάποιους στεναγμούς ανακούφισης.
Όπως σημειώνει το iefimerida.gr δύο είναι οι βασικοί παράγοντες, που συνέβαλαν στη διάσωση της παρτίδας:
Η έκπτωση του 25% για όσους πλήρωναν εμπρόθεσμα τις δόσεις των ρυθμίσεων τους, καθώς και η προοπτική αντίστοιχης έκπτωσης για το ρυθμισμένο ΦΠΑ
Το καλό δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου στο λιανικό εμπόριο. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν, βέβαια, ότι ο Απρίλιος θα είναι ένας πολύ διαφορετικός μήνας.
Η «καραντίνα» 800.000 επιχειρήσεων δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τα έσοδα που θα μπουν στα κρατικά ταμεία, ωστόσο αυτό είναι το λιγότερο που απασχολεί το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας. Το άγχος, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είναι να διατηρήσουν κάποιο σφυγμό στις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αν βάλουν «λουκέτο», είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να ξανανοίξουν. Με αυτό το σκεπτικό, στην οδό Νίκης ποντάρουν πολλά στις ενέσεις ρευστότητας, που ξεκινάνε άμεσα.