Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", το σχέδιο θα βασίζεται στην παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους ώστε να πληρώνουν κάθε συναλλαγή τους με πλαστικό χρήμα και συγκεκριμένα με χρεωστικές κάρτες, συνδεδεμένες με τους λογαριασμούς μισθοδοσίας τους ή με λογαριασμό καταθέσεων.
Για να πειστούν οι φορολογούμενοι, θα δίνονται ισχυρά κίνητρα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σχέδιο προβλέπει κλιμακωτή επιστροφή κεφαλαίου για κάθε συναλλαγή. Το μέτρο θα έχει μεγάλη αξία σε συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες όπως οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι και οι γιατροί.
Αυτοί και άλλοι επαγγελματίες βέβαια θα πρέπει να έχουν μηχανάκια POS, για να πληρώνονται με κάρτες. Στην κυβέρνηση αναζητούν κοινοτικά κονδύλια, ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση για την απόκτηση των POS.
Η αρχή σχεδιάζεται να γίνει από τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι έτσι και αλλιώς πληρώνονται μέσω τραπεζών. Αυτοί θα αποκτήσουν χρεωστικές κάρτες με ελάχιστη χρέωση ανά συναλλαγή τα 25 λεπτά.
Στη συνέχεια το σχέδιο προβλέπει, τη δημιουργία δύο τραπεζικών λογαριασμών για τον κάθε επαγγελματία. Στον πρώτο θα μπαίνει το καθαρό ποσό της συναλλαγής, στον δεύτερο θα μπαίνει μόνο ο ΦΠΑ.
Ο επιχειρηματίας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει τα λεφτά του από τον πρώτο λογαριασμό, από τον δεύτερο θα μπορεί να αποδώσει μόνο τον ΦΠΑ στο Δημόσιο ή να συμψηφίσει ΦΠΑ με άλλες συναλλαγές του.
Όπως γίνεται αντιληπτό, θα χρειαστεί επιμονή και οργανωμένη δουλειά για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο, ωστόσο αν σκεφθούμε ότι η Ελλάδα χάνει περίπου 6,6 δισ. το χρόνο από τον ΦΠΑ, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για κάτι που θα έπρεπε να γίνει χθες.