ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα στους δανειστές για το χρέος από τον Τσακαλώτο – Πυρετός παρασκηνιακών διαβουλεύσεων εν όψει Eurogroup

Αισιόδοξος ότι από αύριο κιόλας, στη σύνοδο του Eurogroup, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία καλή και οριστική λύση στο χρέος, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) και να επιχειρηθεί η έξοδος στις αγορές, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ. 

Δύο 24ωρα μετά από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ο κ.Τσακαλώτος επισημαίνει πως η χώρα ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της, οπότε οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών και δεν υπάρχει άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους. Αναφερόμενος, δε, στο σκεπτικό με το οποίο πραγματοποιήθηκαν τόσο οι έως τώρα διαπραγματεύσεις, όσο και η διεκδίκηση για τη συνολική συμφωνία για το χρέος, ο υπουργός τονίζει πως αυτό εστιάζεται στην έξοδο της χώρας από την επιτροπεία, στη δημιουργία ισχυρού κοινωνικού κράτους και στην ένταξη της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, στην οποία, όμως, αυτήν τη φορά ο κόσμος της εργασίας θα είναι συμμέτοχος.

Η πλήρης δήλωση του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής: 

«Όπως έχει πει ο Μαρξ, οι άνθρωποι καθορίζουν την πορεία τους, αλλά όχι κάτω από συνθήκες που διαλέγουν οι ίδιοι. Και εδώ και δύο χρόνια, υπό δυσμενείς συνθήκες δίνουμε μία πολύ-επίπεδη μάχη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας. Οφείλουμε ως ευρωπαϊκή Αριστερά και να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία, και να εξαλείψουμε τις κοινωνικές ανισότητες, και να δημιουργήσουμε ισχυρό κοινωνικό κράτος, και να μπει επιτέλους η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, στην οποία, όμως, αυτήν τη φορά ο κόσμος της εργασίας θα είναι συμμέτοχος.

Με αυτό το σκεπτικό έχουμε διαπραγματευτεί έως τώρα, έχουμε προσπαθήσει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, με αυτό το σκεπτικό διεκδικήσαμε και πετύχαμε τα αντιμέτρα, και με το ίδιο διεκδικούμε τη συνολική συμφωνία για το χρέος. Η χώρα μας με την ψήφιση των μέτρων- αντιμέτρων από την ελληνική Βουλή ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της. Άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους δεν υπάρχει. Οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών για μία καλή και οριστική λύση, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη μας στο QE και να επιχειρήσουμε την έξοδο στις αγορές. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να γίνει και ο δρόμος να ανοίξει από αύριο κιόλας στη σύνοδο του Eurogroup. 

Η Ελλάδα με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλάζει σελίδα. Το αναγνωρίζουν για πρώτη φορά τόσο καθαρά και οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων της Ευρωβουλής στην Έκθεσή τους, που μεταξύ άλλων αναφέρουν: "Η Ελλάδα για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης έχει βάσιμες προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να επικεντρωθεί σε πολιτικές που οδηγούν στην έξοδο από το μνημόνιο και προωθούν τη δίκαιη και συμμετοχική ανάπτυξη. Το Eurogroup φέρει την ευθύνη να στηρίξει την πορεία της Ελλάδας προς μια βιώσιμη ανάκαμψη"».

Μάχη χαρακωμάτων ενόψει Eurogroup

Ωστόσο, σε πόλεμο νεύρων εξελίσσεται η «μάχη χαρακωμάτων» Βερολίνου και ΔΝΤ ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

 Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να βιάζεται να βάλει γραβάτα για το ζήτημα του χρέους, ωστόσο οι εμπλεκόμενες πλευρές, κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Για να κάμψει τις αντιστάσεις Σόιμπλε, εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία μείωση του ελληνικού χρέους, ο Πρωθυπουργός ζήτησε επιτακτικά την Τετάρτη, όπως αποκαλύπτει η Realnews, την προσωπική παρέμβαση της Άγκελας Μέρκελ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρετός παρασκηνιακών διεργασιών μεταξύ των δανειστών στις Βρυξέλλες, όπως παραδέχεται ευρωπαίος αξιωματούχος, και ουδείς πλέον μπορεί να αποκλείσει ακόμη και την σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup, για να βρεθεί λύση.

Ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, επεσήμανε ότι έφτασε η ώρα για συνολική συμφωνία, «τώρα χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους να συνεργαστούν εποικοδομητικά προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία. Είναι ώρα να ανοίξει ένα καινούργιο και αισιόδοξο κεφάλαιο για την Ελλάδα».

Η Κριστίν Λαγκάρντ πάντως, φαίνεται πως είδε «αχνά» σημάδια σύγκλισης στο Washington Group που συσκέφθηκε στο Μπάρι της Ιταλίας. «Στην διάρκεια της συζήτησης, εντοπίστηκαν αρκετά σημεία συμφωνίας όσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και τους τρόπους ικανοποίησης των όρων και των κανόνων του Ταμείου», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.