ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο «φτωχός συγγενής» ή ο «άρρωστος της Ευρώπης»

Τις «δραματικές στιγμές», όταν η Ελλάδα είχε φτάσει δύο φορές το 2012 και το 2015 στο όριο να βγει από την Ευρωζώνη, τον ρόλο του Μάριο Ντράγκι, το παρασκήνιο με «τις διαρροές» της Γερμανίας, αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομίας πλέον σήμερα μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την επιστροφή «στην κανονικότητα» περιέγραψε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γάλλος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του στην Αθήνα την περασμένη βδομάδα ο Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον «ο φτωχός συγγενής» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή «ο άρρωστος της Ευρώπης», αλλά «είναι μία χώρα που ξαναβρίσκει την πλήρη κυριαρχία της, την αξιοπιστία της».

Επιπλέον, ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε ότι είναι νορμάλ οι σχέσεις Τσίπρα – Μητσοτάκη να γνώρισαν μεγάλη ένταση την προεκλογική περίοδο, ωστόσο «οι μεταρρυθμίσεις που έκαναν και οι δύο είναι συμπληρωματικές. Ο Τσίπρας προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στη Διοίκηση, στην αγορά εργασίας και στις συντάξεις. Ο Μητσοτάκης αμέσως ως νέα κυβέρνηση σε μεταρρυθμίσεις υπέρ της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων».

Τέλος, ο Γάλλος επίτροπος αναγνώρισε πόσο υπέφερε ο ελληνικός λαός, διευκρινίζοντας όμως ότι «δεν φταίει η λιτότητα για την κρίση αλλά η κρίση έφερε τη λιτότητα» γιατί η Ελλάδα έπρεπε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις καθώς «υπήρχε μακιγιάζ στα δημοσιονομικά της στοιχεία». «Διότι δεν ήταν βιώσιμη η οικονομία της μέσα στην ευρωζώνη. Η χώρα δεν μπορούσε να ζήσει με μια αγορά εργασίας τελείως ανυπόστατη. Δεν μπορούσε να ζήσει με ένα σύστημα συντάξεων που κόστιζε 5% του ΑΕΠ περισσότερο από τους άλλους. Δεν μπορούσε να ζήσει με ένα δημόσιο χρέος που δεν σταματούσε να αυξάνεται».