«Μπλόκο» σε χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του 2016, ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ), σε μια προσπάθεια να περιφρουρήσει τα συμφέροντα του Δημοσίου αλλά και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να ελεγχθούν περιπτώσεις με σπουδαίο φορολογικό ενδιαφέρον.
Όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε πρόσφατα στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ/Δ Ο Υ), ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, η παράταση της παραγραφής για τουλάχιστον ένα χρόνο, αφορά περίπου 22.000 υποθέσεις, για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία «προτεραιοποίησης».
Κριτήριο επιλογής των υποθέσεων είναι η εισπραξιμότητα και το πόσο ενεργές και πρόσφατες είναι, ενώ στο συνολικό αριθμό θα προσμετρηθούν και εκείνες οι υποθέσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από 1.1.2016 μέχρι και σήμερα.
Μάλιστα το θέμα της «προτεραιοποίησης» απασχόλησε ευρεία σύσκεψη όλων των αρμοδίων υπουργών, αλλά και εκπροσώπων των εισαγγελικών αρχών, οι οποίες έχουν την ευθύνη- με βάση το μνημόνιο- για τις εισαγγελικές παραγγελίες.
Ο κ. Πιτσιλής αποκάλυψε στους εκπροσώπους των εφοριακών υπαλλήλων, ότι «υπάρχει πολιτική συμφωνία» να μεταφερθούν όλες οι υποθέσεις από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, όμως έχει ζητήσει την κατηγοριοποίησή τους, ανάλογα με την σπουδαιότητα και την ωρίμανση τους και θα ενταχθούν και αυτές μέσα στο RISK ANALYSIS της ΓΓΔΕ.
Στην συνέχεια θα γίνει «προτεραιοποίηση» με υπουργική απόφαση και θα γίνει πρόταση για παράταση παραγραφής, καθόσον δεν μπορούν να ελεγχθούν φέτος.
Παράλληλα , με τον έλεγχο των υποθέσεων θα προχωρήσει και η «νομική θωράκιση» των ελεγκτών στη βάση των προτάσεων που θα υποβάλλουν οι εκπρόσωποι του κλάδου.
Σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται και για την λειτουργία των Υπηρεσιών Ερευνών & Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ).
Η ρύθμιση θα καθορίζει το μέλλον των υποθέσεων που θα μεταφερθούν από το ΣΔΟΕ. Με την ολοκλήρωση της μεταφοράς αυτών των υποθέσεων, θα αρχίσουν να λειτουργούν κανονικά και οι ΥΕΔΔΕ.
Τότε θα λυθεί και το ζήτημα των υπαλλήλων- ελεγκτών που έχουν παραμείνει στο ΣΔΟΕ και εκκρεμεί η μετακίνησή τους προς τις ΥΕΔΔΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί η μνημονιακή υποχρέωση για τη μεταφορά 500 υπαλλήλων του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Η μεταφορά των υπαλλήλων στη ΓΓΔΕ εντάσσεται στο σχέδιο ενσωμάτωσης των αρμοδιοτήτων τελωνειακών και φορολογικών ελέγχων από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Επιτάχυνση
Στόχος της ΓΓΔΕ είναι να επιταχυνθούν και να επεκταθούν συνολικά σ' όλα τα μέτωπα οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, απ' τα αποτελέσματα των οποίων θα κριθεί εν πολλοίς και η ενεργοποίηση ή όχι του περίφημου «κόφτη» στην περίπτωση που υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις.
Μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα των προστίμων- τα οποία υπό την παρούσα μορφή τους αποτελούν κίνητρο για φοροδιαφυγή- προγραμματίζεται η διενέργεια προληπτικών ελέγχων με σκοπό τη συμμόρφωση των φορολογούμενων, με συγκεκριμένες οδηγίες ελεγκτικών επαληθεύσεων και πιθανή ενεργοποίηση του σχετικού άρθρου ακόμη και για «κλείσιμο» επιχειρήσεων που παρουσιάζουν κατ' επανάληψη παραβατική συμπεριφορά .
Αλλαγές σχεδιάζονται και για τους ελεγκτές Βεβαίωσης και Είσπραξης, των οποίων η θητεία- μετά την τριετία- έληξε.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ΓΓΔΕ, η πιστοποίηση των ελεγκτών θα συνδεθεί με την επιτυχή παρακολούθηση σεμιναρίων στη Φορολογική Ακαδημία, που πρόκειται να συσταθεί σύντομα.
πηγή: enikonomia