Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που θα εφαρμοστεί στο Δημόσιο παρουσίασαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργών Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.
To σχέδιο περιλαμβάνει οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα για τις δημόσιες υπηρεσίες προβλέποντας μπόνους για όσους πετυχαίνουν τους στόχους, αλλά και ποινές για όσους δεν πιάσουν τους στόχους.
Επιπλέον, θα γίνεται έλεγχος στα δημόσια κτίρια για την εφαρμογή του μέτρου συγκρίνοντας τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του 2021 με αυτούς του 2022.
Όπως τόνισε ο Κώστας Σκρέκας, η κυβέρνηση προχωρά σε σε συστηματοποίηση προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας σε τρεις άξονες:
1. Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας
2. Μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και κατά 30% έως το 2030.
3. Κίνητρα στους φορείς του δημοσίου για την επίτευξη στόχων εξοικονόμησης ενέργειας.
Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι όταν αυξάνεται η τιμή ενός αγαθού, πρέπει να κάνουμε οικονομία.
«Η δαπάνη του δημοσίου για ενέργεια έφτασε το 2021 χωρίς φόρους και τέλη τα 800 εκατ. ευρώ, γιατί προτεραιότητα μας είναι η στήριξη στα νοικοκυριά. Τα μέτρα που προτείνουμε θα έπρεπε ήδη να γίνονται και για περιβαλλοντολογικούς λόγους. Θα υπάρξει σύστημα υποβοήθησης με ειδικούς σε θέματα εξοικονόμησης. Θα αξιοποιήσουμε οικονομικά κίνητρα με ενισχύσεις στους δημόσιους φορείς εφόσον εφαρμόσουν τα μέτρα» σημείωσε.
Ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι το ΥΠΕΣ θα συντονίσει για να κινητοποιηθούν οι υπεύθυνοι για τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν.
«Οι δράσεις αφορούν τη χρήση και τη συντήρηση των κλιματιστικών, τη δαπάνη για τον φωτισμό κλπ. Οι φορείς που δεν πέτυχαν τον στόχο της εξοικονόμησης, θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού στον προϋπολογισμό τους για να καλύψουν τη διαφορά» σημείωσε.
Πέρα από την συντήρηση των εγκαταστάσεων περιλαμβάνεται ο ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου σε κάθε κτίριο, η ρύθμιση των θερμοκρασιών λειτουργίας το χειμώνα και το καλοκαίρι σε επίπεδα ορθολογικής χρήσης με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και την εξασφάλιση συνθηκών άνεσης (και πάντως να μην παρατηρείται το φαινόμενο λειτουργίας των κλιματιστικών σε χαμηλή θερμοκρασία με ανοιχτά παράθυρα), η απενεργοποίηση ψύξης, θέρμανσης και φωτισμού σε χώρους που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και εκτός ωραρίου, ο φυσικός αερισμός των κτιρίων τη νύχτα, η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, κ.α.
Παράλληλα σήμερα προκηρύσσεται το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημοσίου, με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης των κτιρίων κατά 30% με παρεμβάσεις όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας. Το ποσοστό χρηματοδότησης ξεκινά από 50% και κλιμακώνεται υπό προϋποθέσεις έως το 70%.