Με κομμένη την ανάσα περιμένουν οι ταλαίπωροι δανειολήπτες την ανακοίνωση του νέου νόμου για την προστασία της α΄ κατοικίας.
- Γράφει ο Γαβρήλος Χαλικιώτης – Υποψήφιος βουλευτής Ενώσεως Κεντρώων
Αξιοσημείωτο είναι να σκεφτούμε ποια πραγματικά είναι ή θα έπρεπε να είναι τα όρια – κριτήρια που κάποιος χαρακτηρίζεται αδύνατος.
1. Εισοδήματα
2. Ακίνητη περιουσία
Θεωρώ ότι το υπόλοιπο του δανείου δε θα πρέπει να καθορίζει την επιλεξιμότητα για την ένταξη του δανειολήπτη. Τι διαφορά επίσης έχει εάν το δάνειο έχει εξασφάλιση ή όχι; Αφού στην περίπτωση που κάποιος έχει ένα επαγγελματικό δάνειο και ακίνητη περιουσία, επί της ουσίας έχει τον ίδιο κίνδυνο. Είχαμε ένα νόμο που προστάτευε τους αδύναμους και από αυτό κρινόταν σε μια αίθουσα δικαστηρίου με τελικό κριτή έναν φυσικό δικαστή.
Τώρα αλήθεια ποιους πραγματικά θα εξυπηρετεί; Τους δανειολήπτες ή τις τράπεζες; Γιατί καταργήθηκε ο νόμος Κατσέλη; Ποιους ενοχλούσε; Γιατί δε δόθηκε παράταση; Το επιχείρημα ότι προστάτευε τους κακοπληρωτές εύκολα καταρρίπτεται. Οι τράπεζες έχουν την τεχνογνωσία και τα μέσα να τους βρουν. Ας μην ξεχνάμε ότι οι τράπεζες έχουν ανακεφαλοποιηθεί αρκετές φορές με χρήματα του ελληνικού λαού. Τα κόκκινα δάνεια είναι περίπου 83 δις. Αν θεωρηθεί ότι όλα θα πουληθούν σε funds οι τράπεζες θα εισπράξουν περίπου 10- 15 % δηλαδή περίπου 9 με 10 δις.
Εδώ είναι η πραγματικά μεγάλη ευκαιρία για τις τράπεζες και τους δανειολήπτες. Για την επανεκκίνηση της σχέσης τους. Βρείτε τα μεταξύ σας: κάντε τις πωλήσεις στους δανειολήπτες (ίδια η τιμή που αγοράζουν τα funds). Η ακόμη και λίγο μεγαλύτερη. Εάν τότε οι δανειολήπτες είναι αδιάφοροι, κανείς δεν πρόκειται να σας κατηγορήσει.
Η κοινωνία έχει συνέχεια. Θέλουμε ισχυρό τραπεζικό σύστημα με τους δανειολήπτες ικανοποιημένους. Δώστε την ευκαιρία στους Έλληνες. Μην ξεχνάτε ότι οι δανειολήπτες έχουν χάσει 50- 60% του εισοδήματος τους.