Λάβρος κατά της Ανγκελα Μέρκελ, για την επιβολή σκληρών μέτρων σε χώρες που έχουν διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες, εμφανίζεται στο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Το στοίχημα για την Ευρώπη» ο 84χρονος Τζορτζ Σόρος.
Γνωρίζοντας όσο λίγοι τη λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας, από την οποία έχει καρπωθεί περί τα 24 δισ. δολάρια, το «γεράκι των αγορών» σημειώνει πως «το πολιτικό πρόβλημα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία υποτίθεται πως ήταν μια εθελοντική ένωση ισότιμων κρατών, μετασχηματίστηκε σε μια σχέση ανάμεσα σε δανειστές και οφειλέτες».
Ως εκ τούτου απορρίπτει την ανάγκη «περισσότερης Ευρώπης», λέγοντας ότι αυτό επί της ουσίας θα σημάνει αυτομάτως περισσότερη λιτότητα, περικοπές και υψηλή ανεργία». «Η Ευρώπη είναι από πολλές απόψεις η πιο ανεπτυγμένη ήπειρος και ταυτοχρόνως το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού και όμως βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής και πολιτικής διάλυσης» προειδοποιεί ο κ. Σόρος.
Επιχειρώντας δε να δώσει μια λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα, ο άνθρωπος που «γονάτισε» το 1992 τη στερλίνα κερδίζοντας εις βάρος των Βρετανών φορολογουμένων 1 δισ. δολάρια (!), αιφνιδιάζει: «Η Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ, επιτρέποντας στην υπόλοιπη Ευρώπη, στις χώρες-οφειλέτες, να αποκτήσουν τον έλεγχό τους».
Οπως εξηγεί, «εφόσον το συσσωρευμένο χρέος μετριέται σε ευρώ, έχει σημασία ποιος παραμένει υπεύθυνος για το νόμισμα. Αν έφευγε η Γερμανία, σίγουρα θα σημειωνόταν υποτίμηση του ευρώ. Οι χώρες-οφειλέτες θα ανακτούσαν την ανταγωνιστικότητά τους και το χρέος θα συρρικνωνόταν σε πραγματικούς όρους. Και αν έλεγχαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα υπήρχε πλέον κίνδυνος αθέτησης». Ο Τζορτζ Σόρος καταλήγει υποστηρίζοντας πως «το ευρώ χωρίς τη Γερμανία θα ήταν ένα σταθερό νόμισμα. Πράγματι, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σοκ στο Βερολίνο, θα ανακούφιζε όμως τις υπόλοιπες χώρες».
πηγή : ‘Εθνος