Διευθέτηση ή μείωση του ελληνικού χρέους, επιμένει να συστήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο -παρά τις περί του αντιθέτου ανακοινώσεις- βρίσκεται σε ευθεία «σύγκρουση» με τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας για το θέμα αυτό.
Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος Μορίς Όμπσφελντ, πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το θέμα και να το επιλύσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν τα προβλήματα της Γερμανίας λόγων των εκλογών, όπως και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά παρ’ όλα αυτά συστήνουν να αναλάβουν σημαντικό μέρος του κόστους από την ελάφρυνση του χρέους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, ο οποίος μίλησε σε έκδοση του Ταμείου που δημοσιοποίησε το Γραφείο Τύπου:
«Υπάρχουν όρια στον πόνο που οι οικονομίες μπορούν ή πρέπει να αντέξουν και έτσι σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις συστήνουμε διευθέτηση χρέους (debt re-profiling) ή μείωση του χρέους, κάτι που απαιτεί οι πιστωτές να αναλάβουν μέρος του κόστους της προσαρμογής».
«Αυτή είναι η προσέγγιση που συστήνουμε την τρέχουσα περίοδο για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Όμπσφελντ.
Μιλώντας στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ δεν ήταν διαφωτιστικός για τις προθέσεις του Ταμείου αναφορικά με την Ελλάδα. Ο κ. Μάρεϊ δέχθηκε πολλές ερωτήσεις αλλά η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: «Δεν υπάρχει κάτι πιο φρέσκο για την Ελλάδα σε σχέση με όσα ειπώθηκαν την προηγουμένη εβδομάδα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δεν τοποθετήθηκε για τις διαφωνίες του Πολ Τόμσεν με τη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ αναφορικά με το πρόγραμμα, ούτε σχολίασε τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το χρέος της Ελλάδας.
Τόνισε ότι «η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι σταθερά στην ημερήσια διάταξη», και επανέλαβε τη δήλωση του κ. Τόμσεν ότι το Ταμείο θα καταρτίσει τη δική του έκθεση βιωσιμότητας του χρέους στο τέλος του χρόνου.
Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις χαρακτήρισε ανοησίες τις πληροφορίες που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters για διάσταση απόψεων μεταξύ του κ. Τόμσεν και της κ. Λαγκάρντ.
Ο κ. Μάρεϊ δεν απάντησε ούτε στο ερώτημα που αφορούσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα και το ύψος της χρηματοδότησης του. Πιστεύεται ότι αν λάβει μέρος, τα νέα δανεικά δεν θα υπερβαίνουν τα 6-7 δις. Ευρώ.