ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο χτύπημα Σόιμπλε: Πληρώστε πρώτα τα δάνεια και μετά μισθούς και συντάξεις

«Πρέπει να έχουμε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης για την Ελλάδα έως τη Δευτέρα για να αποφύγουμε μεγαλύτερα προβλήματα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά το Ecofin. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα θα είναι μακρές και δύσκολες ενώ υποστήριξε ότι πρώτα πρέπει να πληρωθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας και μετά οι μισθοί και οι συντάξεις. 

 

«Θα πρέπει να εξηγηθεί πώς θα γίνει η χρηματοδότηση γέφυρα. Δεν μπορεί μόνο λίγοι να κάνουν προτάσεις και να υφίστανται κριτική» πρόσθεσε ο Σόιμπλε και τόνισε ότι η Κομισιόν «έχει το μονοπώλιο για πρωτοβουλίες και αυτό είναι σωστό αυτή τη στιγμή».

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει χρηματοδότηση ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στην Ελλάδα ο Σόιμπλε υποστήριξε ότι η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε ότι αυτό που προέχει είναι η πληρωμή των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα, προέβλεψε ότι θα είναι μακρές και δύσκολες και ισχυρίστηκε ότι η ευθύνη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανήκει στην ελληνική πλευρά. 

Ερωτηθείς για την περίπτωση εκλογών στην Ελλάδα υποστήριξε: «Ήμασταν σύμφωνοι ότι σε κάθε φάση των διαβουλεύσεων θα πρέπει να υλοποιούνται οι αποφάσεις μίας χώρας ανεξάρτητα από τις εσωτερικές εξελίξεις».

Αναφορικά με την πρότασή του για grexit τόνισε ότι το έκανε γιατί πολλοί παράγοντες μεταξύ των οποίων ορισμένοι στην γερμανική κυβέρνηση, πιστεύουν ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας, ότι θα ήταν μία καλύτερη λύση. Πρόσθεσε όμως ότι κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος.

«Προσπαθούμε να σκεφτούμε την ευθύνη μας για δύσκολα θέματα και ερωτηματικά φυσικά με θίγει και με αφορά αυτό το πράγμα. Αλλιώς θα έλεγα ότι δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Θα ήθελα με αγάπη να σας πω ότι δεν έκανα καμία πρόταση η οποία στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν ήταν γνωστό» δήλωσε ο Σόιμπλε. Παράλληλα, σχολίασε ότι η τελική απόφαση ανήκει πάντα στην Καγκελάριο, «ήταν σαφές ότι η καγκελάριος θα πρέπει να αποφασίζει και κανείς δεν μπορεί να την απαλλάξει από τις ευθύνες αυτές».

«Εδώ και χρόνια, από το 2010, έχουν καταστρέψει μεγάλη ποσότητα εμπιστοσύνης. Δεν είναι μόνο ευθύνη της τελευταίας κυβέρνησης. Το θέμα όμως είναι για πόσο μπορείς να το κάνεις, χωρίς να καταστρέψεις την αξιοπιστία της Ευρώπης. Εναπόκειται στην Ελλάδα να κάνει τις κινήσεις που πρέπει αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης» σημείωσε ακόμη.