Απλοποίηση και επιτάχυνση, τόσο του σχεδιασμού, όσο και της υλοποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, φέρνει νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης:
- δημιουργείται μητρώο δαπανών με το εκτιμώμενο μεσομακροπρόθεσμο κόστος διαχείρισης και συντήρησης των έργων,
- μειώνονται οι διαδικασίες για την έκδοση του ΠΔΕ,
- θεσπίζεται η αυτόματη επανεγγραφή έργων,
- δημιουργούνται ευέλικτες διαδικασίες διαχείρισης πιστώσεων ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις,
- σχεδιάζεται καλύτερη παρακολούθηση έργων και ροών πληρωμών με νέα ψηφιακά εργαλεία,
- δημιουργείται νέο πλαίσιο διευθέτησης οικονομικών εκκρεμοτήτων
- απεντάσσονται από τα συγχρηματοτοδοτούμενα προγράμματα όσα έργα έχουν χρηματοδότηση μόνο από εθνικούς πόρους.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να προωθηθεί άμεσα στη Βουλή και προβλέπεται μεταβατική περίοδος εφαρμογής περίπου 8 – 10 μηνών, προκειμένου να καταρτιστεί για όλα τα ενταγμένα έργα, παλιά και καινούργια, το πρόγραμμα μελλοντικών οικονομικών υποχρεώσεων για τη συντήρησή τους.
Ο Κωστής Χατζηδάκης, από την πλευρά του, σημείωσε ότι από το 2019 η Ελλάδα έχει καταγράψει την μεγαλύτερη αύξηση επενδύσεων στην Ε.Ε., έχει εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης με όρους ΑΕΠ (περίπου 20%), εμφανίζει την τρίτη υψηλότερη απορρόφηση στο ΕΣΠΑ μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. και την 6η υψηλότερη θέση στην απορρόφηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σε ότι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι εκταμιεύσεις αντιστοιχούν στο 41% των συνολικών πόρων και μόλις εκταμιευθούν τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ δανειακά κεφάλαια που έχουν ήδη εγκριθεί, το ποσοστό θα ανέβει στο 46%.
Για το αίτημα που αφορά τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα δύο ορόσημα που πρέπει να υλοποιηθούν. Το πρώτο αφορά την ένταξη 9.700 επιχειρήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις και το δεύτερο την ολοκλήρωση των έργων πρασίνου και οδοποιίας της «διπλής ανάπλασης».