Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποφάσισε σήμερα να επαναφέρει το καθεστώς της κατ΄ εξαίρεσην αποδοχής των ελληνικών ομολόγων στις πράξεις αναχρηματόδοτησης των τραπεζών, καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι για τη σχετική απόφαση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα.
«Η επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα βασίζεται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Δεν είχαμε απόφαση σήμερα» δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη.
Όπως εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης είναι ακόμα σε εξέλιξη η διαδικασία ολοκλήρωσης της εφαρμογής των προαπαιτουμένων από την Ελλάδα.
«Εγινε μια παρουσίαση, αλλά δεν λήφθηκε απόφαση για την επαναφορά του waiver (εξαίρεση)» είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνώρισε την σημαντική πρόοδο που έγινε από την Ελλάδα.
«Μόλις τα προαπαιτούμενα εφαρμοστούν, η ΕΚΤ θα αποφασίσει για την επαναφορά του waiver" επεσήμανε ο κ. Ντράγκι, προσθέτοντας πως θα χρειαστεί μια ακόμα συνάντηση του Δ.Σ.
Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς (0,0%) και αποδοχής καταθέσεων (-0,40%). Χωρίς μεταβολές και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης (0,25%).
«Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, αρκετά μετά το τέλος των αγορών στοιχείων ενεργητικού» δήλωσε ο κ. Ντράγκι.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν ως το Μάρτιο του 2017 ή και αργότερα αν κριθεί αναγκαίο.
Τόνισε ακόμη πως είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι το περιβάλλον πολύ χαμηλού πληθωρισμού δεν θα εδραιωθεί στην οικονομία της ευρωζώνης. Υπογράμμισε πως η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει διαθέσιμα για να επιτύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
Όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε πως η ανάπτυξη θα συνεχιστεί το δεύτερο τρίμηνο, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από το πρώτο τρίμηνο.
Όπως τόνισε η ανάπτυξη επηρεάζεται αρνητικά από τις αδύναμες εξαγωγές και στηρίζεται από την εγχώρια ζήτηση.