Στην αποσαφήνιση πως τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προχώρησε σήμερα, Πέμπτη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη ο Μάριο Ντράγκι ερωτήθηκε για την Ελλάδα και για το πότε η χώρα μας θα επανέλθει στις πράξεις νομισματικής χρηματοδότησης της ΕΚΤ, ωστόσο επιβεβαίωσε πως αυτό δεν θα γίνει σύντομα.
Αρχικά τόνισε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ χαιρέτισε τις ενέργειες που έχει αναλάβει έως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση και προσδοκά μια επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος.
Ωστόσο, για το εάν η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ήταν ξεκάθαρος πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί.
«Τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Χρειάζονται την παρέκκλιση (waiver). Το waiver είναι διαθέσιμο για όσο η Ελλάδα έχει πρόγραμμα. Μετά τη λήξη του προγράμματος και η παρέκκλιση εκπνέει. Έτσι έχουν τα πράγματα», τόνισε.
Στα πλαίσια της ίδια συνέντευξης Τύπου ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης ξεκαθάρισε πως τα επιτόκια του ευρώ αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019.
Ο Ντράγκι τόνισε πως η ανάπτυξη της ευρωζώνης είναι ισχυρή και ευρεία και ότι η ΕΚΤ αναμένει πως ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς το στόχο ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος αγορών στοιχείων ενεργητικού. Όσον αφορά στον πρόσφατο μετριασμό του ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη, υποστήριξε πως οφείλεται στην αβεβαιότητα, σε προσωρινούς παράγοντες και στο πιο αδύναμο εμπόριο.
Ο ίδιος τόνισε πως συνεχίζει να είναι απαραίτητη η νομισματική τόνωση και ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία αν χρειαστεί.
Ερωτηθείς για τη συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε υπόψη του τη συμφωνία που ανακοίνωσαν ΕΕ και ΗΠΑ. «Αν και είναι νωρίς να αξιολογηθεί το περιεχόμενο της συνάντησης, η έκβαση της αποτελεί ένα θετικό σημάδι», σημείωσε σχετικά.