Στην ΔΕΘ είθισται ιστορικά ο Πρωθυπουργός να θέλει να επικοινωνήσει επιτυχίες ή και ευχάριστες προοπτικές.
Άλλωστε εξαγγελία μιας αυτόνομης οικονομικής πολιτικής θα σήμαινε μονομερή ανατροπή του μνημονίου συμφωνίας με τους εταίρους σε μια χώρα που καλώς ή κακώς είναι υπό επιτροπεία..
Ήταν μια περισσότερο πολιτική ομιλία που μετέφερε νοήματα, εξήγγειλε προθέσεις αλλά όχι συγκεκριμένα μέτρα..
Είχε μια επιφανειακή ανάλυση βούλησης με λίγο αόριστο όμως χρονοδιάγραμμα δράσης σε ότι αφορά το θέμα φοροελαφρύνσεις-μείωση φόρων.
Ακόμη και οι συγκεκριμένες εξαγγελίες για ΕΦΚ και μείωση ΕΝΦΙΑ , ήταν «τεχνικά» ελλιπείς (πχ γιατί μόνο στο θέρμανσης, γιατί «μη ηλεκτροδοτούμενων» και όχι κενών κλπ)
Τέλος δεν έγινε ηχηρή αναφορά στις προεκλογικές (ευρωεκλογές) εξαγγελίες για δομική και άμεση μείωση της φορολογίας ΦΕ (φυσικών/νομικών προσώπων) και ΦΠΑ.
Δεν απαντήθηκε το αν οι έκτακτοι φόροι για την σωτηρία της πατρίδος θα εξαλειφθούν και πότε, ενώ η πρόθεση για μείωση στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης (θα τελείωνε φέτος) σημαίνει διατήρηση της..
Τέλος, κατά την γνώμη μου, υπάρχει αρκετή ασάφεια ίσως και σύγχυση στην στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης αφού για παράδειγμα ενώ ο Ντράγκι πανηγυρίζει για την καθυστέρηση στη μείωση του ελλείμματος της Ιταλίας , εμείς καυχώμεθα για την ταχύτητα στην μείωση του, ένα χρόνο νωρίτερα..
Όπως και στην αναφορά του για «πιστοποιητικό βιωσιμότητας χρέους» την ώρα που έχει ανακοινωθεί πρόθεση του ΔΝΤ για διάσκεψη των «Δανειστών» το Νοέμβριο στις ΗΠΑ ακριβώς γιατί το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο..
Άρα, οι «στοχευμένες φοροελαφρύνσεις » για
αύξηση των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση των φορολογικών συντελεστών για συγκεκριμένες κατηγορίες φυσικών προσώπων, κατάργηση του φόρου πολυτελείας, μείωση κατά το ήμισυ της έκτακτης εισφοράς κλπ, αναμένουμε να διευκρινιστούν.
Μέχρι τότε «πληρώστε τώρα & προσεχώς ελαφρύνσεις»…