Την απαγόρευση όλων των αγροτοδιατροφικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των πουλερικών, αλλά και όλων φρούτων και των λαχανικών από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ανακοίνωσε η κτηνιατρική υπηρεσία της Ρωσίας σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Όπως μεταδίδει το Reuters η προσπάθειά του να επικοινωνήσει με την Κτηνιατρική Υπηρεσία δεν κατέστη εφικτή.
Νωρίτερα απόψε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα το οποίο προβλέπει την «απαγόρευση ή τον περιορισμό για έναν χρόνο» των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων που προέρχονται από τις χώρες οι οποίες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας (. . .) διατάσσω να απαγορευτούν ή να περιοριστούν για έναν χρόνο οι εισαγωγές στη ρωσική επικράτεια ορισμένων ειδών γεωργικών προϊόντων, πρώτων υλών και διατροφικών προϊόντων» από τις χώρες οι οποίες «αποφάσισαν να θέσουν σε ισχύ οικονομικές κυρώσεις» εναντίον της Ρωσίας, ανέφερε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να καταρτίσει τον κατάλογο με τα αγαθά η εισαγωγή των οποίων θα απαγορευθεί και τα οποία παράγονται στις χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, όπως διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. ιδίως επέβαλαν μια σειρά οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία που δεν έχουν προηγούμενο στην εποχή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Στο διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν επισημαίνει πως η διάρκεια της απαγόρευσης των εισαγωγών ενδέχεται να τροποποιηθεί «εάν είναι αναγκαίο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα ενδέχεται να αναθεωρήσει την απόφασή της σε περίπτωση που η Δύση μεταβάλει τη στάση της.
Ακόμη, ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε την κυβέρνησή του να «λάβει μέτρα για να εξασφαλιστεί η ισορροπία [σ.σ. προσφοράς και ζήτησης] στις αγορές και να εμποδιστεί η άνοδος των τιμών των αγροδιατροφικών προϊόντων» στη χώρα.
Η Ρωσία είναι μια χώρα-εισαγωγέας αγροδιατροφικών προϊόντων. Η αξία των εισαγωγών της σε αυτόν τον τομέα ανήλθε σε 16,9 δισεκ. δολάρια από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο του 2014, ενώ οι εξαγωγές της υπολογίστηκε ότι έχουν αξία 7,1 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.