ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όχι Κομισιόν σε προληπτική γραμμή στήριξης, αιχμές για ΔΝΤ

Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 χωρίς να χρειαστεί να μπει σε πρόγραμμα πιστοληπτικής γραμμής στήριξης. Για πιθανότητα επέκτασης του υφιστάμενου προγράμματος δεν γίνεται καν λόγος.

Αυτό το μήνυμα εκπέμπουν υψηλόβαθμες πηγές της Κομισιόν που έχουν απόλυτη γνώση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, θεωρώντας ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη για την έξοδό της από το πρόγραμμα, κάτι για το οποίο θα συμβάλει και το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιουργεί τους τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση. Και το οποίο μέχρι στιγμής φέρεται να έχει συγκεντρώσει τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ με προοπτική να φθάσει και τα 20 δις.

Οι πηγές της ΕΕ εμφανίζονται πολύ αισιόδοξες για την δυνατότητα της Ελλάδας να βγει στις αγορές έχοντας εξασφαλίσει ένα «γεμάτο» μαξιλάρι και συγχρόνως δείχνουν πως είναι αρνητικές στα σενάρια ένταξης της χώρας σε πρόγραμμα πιστοληπτικής γραμμής διάρκειας δώδεκα μηνών λέγοντας πως ούτε η ελληνική πλευρά το ζητάει και το 2015 όταν ήταν να εφαρμοστεί η δίμηνη πιστοληπτική γραμμή δεν λειτούργησε.

Με την ίδια βεβαιότητα απορρίπτουν σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα και αναφέρουν πως ενδεχομένως να χρειαστεί επέκταση του προγράμματος. Τονίζουν ότι δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση, και παραπέμπουν στην ταχύτητα με την οποία έκλεισε η τρίτη αξιολόγηση αλλά και την βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει ως τον Ιούνιο την διαδικασία της τέταρτης αξιολόγησης που εμπεριέχει 88 προαπαιτούμενα. Σημειωτέον πως οι πηγές της Κομισιόν υποδεικνύουν τα ενεργειακά και τις ιδιωτικοποιήσεις ως τα «κρίσιμα» ζητήματα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.

Συγχρόνως πάντως φροντίζουν να επισημαίνουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υιοθετήσει ένα σημαντικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων-υπονοώντας ότι πρέπει να είναι δικής της ιδιοκτησίας και το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί για τα επόμενα τρία ή πέντε χρόνια. Σ’ εκείνο το διάστημα εκτιμούν ότι η χώρα θα βρίσκεται σε επιτήρηση και έλεγχο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Πάντως οι ευρωπαϊκές πηγές δεν συμμερίζονται την απαισιοδοξία του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα και δεν θεωρούν ότι το αφορολόγητο που έχει ψηφιστεί για να εφαρμοστεί το 2020 θα έρθει νωρίτερα, το 2019. Με τον τρόπο τους επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει διάσταση με το ΔΝΤ που πιστεύει ότι και το αφορολόγητο θα έρθει πιο νωρίς και τα αντίμετρα δεν θα εφαρμοστούν και σε ό,τι αφορά  τις προβλέψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Το ΔΝΤ θα πρέπει να καταλήξει εάν είναι λάθος οι αριθμοί του ή το μοντέλο του» λένε χαρακτηριστικά.