Τέσσερις ανατροπές-σοκ κρύβει η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή του νόμου 4336/15 με τον οποίο προβλέφθηκαν οι νέες ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους.
Προβλέπει αυξημένες περικοπές στις πρόωρες συντάξεις, έξτρα μειώσεις αποδοχών κατά 10% ακόμη και σε όσους αποχωρούν στα 62 με μειωμένη σύνταξη, με αυξήσεις ορίων ηλικίας από το 50ό έτος στο 67ο, δηλαδή ως και 17 χρόνια επιπλέον εργασίας, ακόμη και για κατηγορίες ασφαλισμένων όπως ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές, οι οποίοι έχουν παρόμοιο καθεστώς συνταξιοδότησης με αυτό των «βαρέων», και με μπλόκο στην έκδοση επικουρικής σύνταξης
Η μεγαλύτερη ανατροπή έρχεται στις πρόωρες συντάξεις, καθώς η νέα ποινή 10% που θα μπαίνει μετά τη μείωση της σύνταξης θα επιβάλλεται και σε όσους αποχωρούν για σύνταξη γήρατος με 4.500 ημέρες ασφάλισης στο 62ο έτος και θα μένει μέχρι τα 67. Ενας ασφαλισμένος που θα έπαιρνε 390 ευρώ μειωμένη σύνταξη στα 62, τώρα θα πάρει 350 ευρώ! Και στα 67 θα πάρει 390 ευρώ! Παγίδες κρύβονται και για τις γυναίκες, κυρίως τις μητέρες, γιατί ακόμη και αν είχαν την ηλικία για να πάρουν μειωμένη σύνταξη πριν από το νέο νόμο και αποχωρούν μετά το νόμο, θα έχουν μεγαλύτερη μείωση σύνταξης.
Οι… βόμβες
Οι ανατροπές που κρύβει η νέα εγκύκλιος σε ποσά σύνταξης και όρια ηλικίας είναι:
1. Μεγαλύτερες περικοπές στη μειωμένη σύνταξη για όλους και κυρίως για τις μητέρες και τις γυναίκες. Ακόμη και αν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για μειωμένη πριν από το νόμο, αλλά αποχωρούν μετά τις 19/8/2015, δεν θα αυξηθεί μεν το όριο ηλικίας, αλλά ανεβαίνει η ποινή πρόωρης εξόδου, καθώς θα υπολογιστεί με βάση το νέο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη.
2. Έξτρα μείωση σύνταξης κατά 10% ακόμη και με έξοδο στα 62. Ένας ασφαλισμένος που συμπληρώνει το 62ο έτος μετά το νόμο και αποχωρεί με 4.500 ημέρες θα πάρει σύνταξη με μείωση 30% εφ' όρου ζωής, ενώ θα έχει έξτρα μείωση 10% μέχρι να γίνει 67. Το ίδιο και μία ασφαλισμένη που αποχωρεί με διατάξεις μητέρων από το ΙΚΑ.
3. Αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 και για κατηγορίες που αντιμετωπίζονταν με τον ίδιο τρόπο όπως τα βαρέα και ανθυγιεινά. Πρόκειται για τους εργαζόμενους στα "καλλιτεχνικά" επαγγέλματα, οι οποίοι αντιμετωπίζονταν όπως τα βαρέα και ανθυγιεινά λόγω του αυξημένου ασφαλίστρου +3,65% πλην όμως με το νέο νόμο χάνουν την εξαίρεση που είχαν από τις αυξήσεις ορίων ηλικίας και σταδιακά πάνε για σύνταξη από τα 50 στα 67.
4. Μπαίνει νέα φραγή στην έκδοση επικουρικών συντάξεων, λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας. Η νομοθεσία προβλέπει ότι πρώτα βγαίνει η κύρια σύνταξη (πλήρης ή μειωμένη) και μετά η επικουρική. Με την αύξηση των ορίων ηλικίας χιλιάδες ασφαλισμένοι θα περιμένουν για να πιάσουν το νέο όριο για να πάρουν πλήρη σύνταξη και αφού πρώτα βγει η κύρια θα περιμένουν για αρκετούς μήνες ακόμη μέχρι να πάρουν και την επικουρική.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος