ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 7 εβδομάδες που θα κρίνουν το μέλλον της οικονομίας – Αγώνας δρόμου

samaras-stournaras-oikonomia

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι τις επόμενες 50 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου κρίνονται όλα σε οικονομικό επίπεδο και εν πολλοίς και σε πολιτικό.

Λιγότερο από 2 μήνες έχει η κυβέρνηση στη διάθεσή της προκειμένου να κλείσει την αξιολόγηση με την τρόικα, να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για απεμπλοκή από το μνημόνιο και για τη συμφωνία μιας νέας σχέσης με την τρόικα και τέλος να ανοίξει το διάλογο για το χρέος και πώς αυτό θα διευθετηθεί οριστικά.

Ορόσημο για την Ελλάδα είναι τόσο η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της χρονιάς, που θα διεξαχθεί στις 18 Δεκεμβρίου όσο και οι πιθανόν δύο συνεδριάσεις του Eurogroup που θα γίνουν στις 8 Δεκεμβρίου (προγραμματισμένη) και στις 15 Δεκεμβρίου (έκτακτη).

Η υπόθεση των stress tests τέλειωσε και όλοι στην κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος και τις διοικήσεις των τραπεζών είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την τροπή που πήρε.

Ο Γ. Στουρνάρα, διεμήνυσε προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες πως δεν χρειάζεται εφησυχασμός και ζήτησε να υπάρξει παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις για να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και να δοθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων δανείων».

Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Στουρνάρας τόνισε: «Τα καλά αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων επ’ ουδενί δεν πρέπει να οδηγήσουν σε εφησυχασμό, ιδιαίτερα σε ο,τι αφορά την ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Διότι αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μεγάλη πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τότε αυτά θα συνεχίσουν να δημιουργήσουν κεφαλαιακές ανάγκες στο μέλλον».

Η κυβέρνηση στοχεύει τώρα στην έκδοση ομολόγων ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ρευστότητα και να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ, στο οποίο υπάρχουν ακόμα εκκρεμείς δόσεις προς την Ελλάδα.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει εντολές στους υπουργούς της κυβέρνησης που διαπραγματεύονται με την τρόικα να κλείσουν ολοκληρώσουν την αξιολόγηση πριν τον Δεκέμβριο, ωστόσο αυτό είναι κάτι που εξαρτάται και από τις διαθέσεις της τρόικας.

Εμπόδια στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να είναι το ασφαλιστικό καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν και η κυβέρνηση θέλει μετάθεση της συζήτησης το 2015, τα εργασιακά, όπου η κυβέρνηση συζητά τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο όχι όμως και το lock out ή τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αντικείμενο διαπραγμάτευσης θα είναι και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Εάν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί επιτυχώς τότε η κυβέρνηση θα κινηθεί με στόχο τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους με το μέγαρο Μαξίμου να επιδιώκει την επικύρωση της συμφωνίας στην Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.

Όλα αυτά θα κρίνουν και το πολιτικό πεδίο καθώς αλλιώς θα πάει ο κυβερνητικός συνασπισμός στη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας έχοντας στα χέρια του μια οριστική συμφωνία για το χρέος και μια οριστική έξοδο από το Μνημόνιο, κι αλλιώς έχοντας «άδεια χέρια».

Με αυτά τα δεδομένα στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, ούτε πανηγύρια γιατί οι τράπεζες πέρασαν τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ. Η τρόικα επιστρέφει στις αρχές του Νοεμβρίου και όλα δείχνουν ότι τα μέτωπα είναι πολλά και ανοικτά. Και βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τις διαθέσεις των αγορών, κυρίως στο κομμάτι των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων. Μια ραγδαία αποκλιμάκωση στα προ κραχ επίπεδα, δηλαδή γύρω στο 5,50% στα δεκαετή, κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να βγει η κυβέρνηση στις αγορές με αξιώσεις.

Τέλος, κρίσιμο στοίχημα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, μέσω της διάθεσης κεφαλαίων από τις ανακεφαλαιοποιημένες ελληνικές τράπεζες αλλά και μια στοχευμένη φιλολαϊκή πολιτική για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επιβάρυνση του προϋπολογισμού.

Πηγή: imerisia.gr