Να αλλάξει το νόμο που ψήφισε για την πώληση των κόκκινων δανείων στα funds ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα, αντιδρώντας στην εξαίρεση των δανείων που έχουν εγγύηση του Δημοσίου, χωρίς πρώτα να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των θεσμών.
Το θέμα απασχόλησε το χθεσινό EuroWorking Group, καθώς οι θεσμοί θέλουν να συμπεριληφθούν και αυτά στα προς πώληση δάνεια , γι'αυτό και οι τεχνχοκράτες της ΕΕ ζήτησαν αλλαγή στο νόμο που πέρασε την Κυριακή από την ελληνική Βουλή.
Συγκεκριμένα, με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του Δημοσίου, δεν πρόκειται να μεταφερθούν σε Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΕΔΑΜΕΔ) ή σε Εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων από μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΕΜΑΜΕΔ).
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σήμερα προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης έχουν δοθεί εγγυήσεις του Δημοσίου ύψους 6,324 δισ. ευρώ. Σε δημόσιες επιχειρήσεις έχουν δοθεί εγγυήσεις 3,1 δισ. ευρώ, οι τυποποιημένες εγγυήσεις ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εγγυήσεις προς ιδιωτικές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 1,57 δισ. ευρώ. Αυτές οι επιχειρήσεις υπολογίζονται σε 8.000.
Σημειώνεται ότι η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση των εγγυημένων από το Δημόσιο δανείων θα οδηγούσε μεταξύ άλλων σε περαιτέρω επιμήκυνση της συνολικής διάρκειας των δανείων αυτών, επιφέροντας αύξηση της εγγυητικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου κάτι που απαγορεύεται ρητά από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της χώρας.