Η Αλεξία Πολυσίδη, ομογενής από τον Καναδά, είναι νευροεπιστήμονας με διδακτορικό στην ψυχοφαρμακολογία και εξειδίκευσή στον προ κλινικό έλεγχο φαρμάκων των νευρολογικών νοσημάτων. Η δική της start up ξεκίνησε το 2019 ούσα ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικων ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών όπου ερευνούσε δεδομένα για τη έγκαιρη διάγνωση της νόσου πάρκινσον.
“Η ανακάλυψη ξεκίνησε το 2019. Το αντικείμενο της startup είναι η ανάπτυξη νέων θεραπευτικών στρατηγικών για τη νόσο Πάρκινσον και άλλες νευροεκφυλιστικες ασθένειες. Η ιδέα η δικιά μας ξεχωρίζει στο ότι αναπτύσσουμε ταυτόχρονα και βιοδείκτες για την πρώιμη διάγνωση μέχρι και μια δεκαετία νωρίτερα μαζί με την ανάπτυξη φαρμάκων όποτε θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε τα φάρμακα πριν να είναι αργά. Σε αυτό το σημείο συνήθως που γίνεται η διάγνωση έχει πεθάνει το 50% των κυττάρων στον εγκέφαλο τα οποία επηρεάζονται από τη νόσο” τόνισε η Αλεξία Πολυσίδη.
Ο Αλέξης Πάντζιαρος, σπούδασε χημικός μηχανικός στην Πάτρα. Κάνοντας το διδακτορικό του με ερευνητικό αντικείμενο τα αγροτοβιομηχανικά απόβλητα, του γεννήθηκε η ιδέα μιας startup που θα αξιοποιεί υπολείμματα εσπρέσο για την παραγωγή καλλυντικών. “Από βιομηχανικά απόβλητα μπορούμε να παράξουμε πολλά πράγματα. Εμείς παράγουμε μια δραστική πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται σε skin care προϊόντα και οργανικές ίνες τις οποίες τις χρησιμοποιούμε ως βάση για ένα βιοπλαστικό που παράγουμε σε συνεργασία με τα πλαστικά Κρήτης” σημείωσε.
Στην ερώτηση εάν είναι εύκολο να αναπτυχθεί μια startup στην Ελλάδα η Αλεξία Πολυσίδη απαντά: “Θέλει πάρα πολύ σκληρή δουλειά, θέλει επιμονή και να έχεις πάθος. Μια start up στην αρχή βασίζεται σε δικά σου κεφάλαια, στην οικογένεια. Μετά ξεκινάνε οι συνεργασίες. Έχουμε μια συνεργασία με το πανεπιστήμιο Columbia οπότε έχουμε κάποια έσοδα από εκεί“.
“Γνωρίζουμε ότι στατιστικά 1 με 4% περίπου των start up επιχειρήσεων πετυχαίνουν. Στην Ελλάδα η χρηματοδότηση είναι δύσκολη. Στις πρώτες μέρες μιας επιχείρησης δεν υπάρχουν τα κεφάλαια. Από το ’22 μέχρι και σήμερα ήταν αρκετά δύσκολη η πορεία μέχρι να δειγματίσουμε γιατί είχαμε και ένα δύσκολο προϊόν” εκτιμά ο Αλέξης Πάντζιαρος.
Η σύσφιξη των σχέσεων ερευνητικού και επιχειρηματικού οικοσυστήματος είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Η αρχή έγινε με την πλατφόρμα Elevate Greece. Τον Οκτώβριο του 2020 εν μέσω κορονοϊου δημιουργήθηκε το Elevate Greece με στόχο τη χαρτογράφηση των νεοφυών επιχειρήσεων και απώτερο σκοπό την ανάδειξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας.