Αλλαγές στο «πόθεν έσχες», στη φορολογία για αγρότες, μικρομεσαίους, ελεύθερους επαγγελματίες, ενοίκια, τόκους καταθέσεων, εκπτώσεις φόρου, μισθωτούς με «μπλοκάκια» και παροχές σε είδος για τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν φέτος φέρνει ο κώδικας φορολογίας.
Πασχαλιάτικο… δώρο φαίνεται πως θα είναι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις καθώς η σχετική εφαρμογή στο TAXIS αναμένεται να ανοίξει λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα. Πάντως, οι φετινές φορολογικές δηλώσεις θα έχουν έξι αλλαγές.
Αν και το πότε θα ανοίξει η εφαρμογή είναι άγνωστο, το σίγουρο είναι πως πρέπει να υποβάλλουμε την φορολογική μας δήλωση έως και τις 30 Ιουνίου (έχει καθοριστεί με νόμο), ενώ οι φόροι πρέπει να πληρωθούν σε τρεις δόσεις, η πρώτη μέχρι τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι τέλος Νοεμβρίου.
Για τις αποδείξεις δεν έχει αλλάξει κάτι: μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ, αν έχουν αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 10% του εισοδήματός τους. Αν έχουν παραπάνω αποδείξεις δεν κερδίζουν τίποτα, ενώ αν το ποσό των αποδείξεων είναι μικρότερο από αυτό που πρέπει (δηλαδή το 10% του εισοδήματος) θα έχουν επιπλέον φόρο 22% επί της διαφοράς.
1. Φοροαπαλλαγές
Τις ελάχιστες φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει, όπως τα ιατρικά έξοδα, οι δαπάνες νοσηλείας και οι δωρεές, δικαιούται όλοι οι φορολογούμενοι. Μείωση φόρου κατά 10% φέρνουν οι αμοιβές για γιατρούς, τα έξοδα για νοσηλεία και περίθαλψη, οι δαπάνες για τεχνητά μέλη, αλλά και το 50% της δαπάνης που δίνεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων. Επίσης, άτομα με αναπηρία άνω του 67% δικαιούται μείωση φόρου κατά 200 ευρώ, ενώ οι δωρεές επιφέρουν έκπτωση μόνο αν υπερβαίνουν τα 100 ευρώ.
2. Τεκμήρια
Αλλαγές ισχύουν για τους ανέργους και όσους έχουν εισοδήματα μόνο από τόκους ή ακίνητα. Για να μην «πιαστούν» στην τσιμπίδα της Εφορίας, έχει προβλεφθεί ότι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, άρα έχουν αφορολόγητο 9.550 ευρώ. Για όσους έχουν εισοδήματα μόνο από τόκους ή ακίνητα, δεν μετράει η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης (3.000 ευρώ για άγαμο/ 5.000 ευρώ για έγγαμο).
3. Ενοίκια
Τα εισοδήματα από τα ενοίκια φορολογούνται με ξεχωριστή κλίμακα. Ο πρώτος συντελεστής, για ενοίκια έως 12.00 ευρώ, είναι 11%, ενώ από 12.000 ευρώ και πάνω ανέρχεται σε 33%. Παράλληλα, καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% ή 3%, που ίσχυε ανάλογα με το εμβαδόν ή το είδος του ακινήτου.
4. Αγρότες – κτηνοτρόφοι
Φέτος θα φανεί ο νέος τρόπος φορολόγησης των αγροτών και των κτηνοτρόφων, οι οποίοι, πλέον, φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ και όχι με την κλίμακα των μισθωτών, έχοντας, δηλαδή, αφορολόγητο 9.550 ευρώ.
5. Παροχές σε είδος
Για πρώτη φορά, φορολογούνται οι παροχές σε είδος που δίνουν ορισμένοι εργοδότες, άρα θα υπάρχουν επιβαρύνσεις. Κινητά τηλέφωνα, εταιρικές πιστωτικές κάρτες, παροχή στέγης ή αυτοκινήτου κτλ θα αποτυπωθούν στη φορολογική δήλωση, με τον κανόνα να ορίζει ότι αποτυπώνονται παροχές σε είδος άνω των 300 ευρώ, με εξαίρεση τα σπίτια και τα αυτοκίνητα όπου δεν υπάρχει όριο.
6. Τόκοι εξωτερικού
Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό θα πρέπει να δηλώσουν τους φόρους που εισέπραξαν το περασμένο έτος, με βάση τις βεβαιώσεις που τους έχουν χορηγήσει οι τράπεζες. Αν και οι τόκοι δηλώθηκαν και πέρυσι, η διαφορά με φέτος είναι ότι ο φόρος 15% θα υπολογιστεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, εκτός κι αν οι τόκοι έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα, οπότε η παρακράτηση γίνεται κατά την εισαγωγή τους από την τράπεζα.