Πρόκειται για το δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο καταθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή μετά από αυτό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, κάτι που ήταν βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης Τσίπρα.
Το νομοσχέδιο προβλέπει μια σειρά από ευνοϊκές διατάξεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και θέλουν να τις ρυθμίσουν.
Το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου δίνει άλλωστε τη δυνατότητα τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, με απαλλαγή κατά ποσοστό από 30% έως 100% από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Εξαρτάται βέβαια και από τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί.
Ως ελάχιστο ποσό της δόσης ορίζεται αυτό των 20 ευρώ, ενώ προβλέπεται ακόμη η κατάργηση του πλαφόν του 1 εκ. ευρώ για τις οφειλές που εντάσσονται στη ρύθμιση. Την ίδια ώρα βασικές συνολικές οφειλές μέχρι 5000 ευρώ δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις ή τόκους υπερημερίας από την υπαγωγή τους στη ρύθμιση.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών και πάλι σε 100 δόσεις, ενώ αυξάνεται στις 50.000 ευρώ το χρηματικό όριο, άνω του οποίου η μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο και τρίτους, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Τέλος θεσπίζεται και προληπτική φορολόγηση 26% στο σύνολο των εμπορικών συναλλαγών με χώρες που δεν συνεργάζονται φορολογικά ή έχουν ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς από την Ελλάδα. Στόχος από αυτό είναι να χτυπηθούν οι τριγωνικές συναλλαγές.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, το ΠΑΣΟΚ και τη Χρυσή Αυγή. Η ΝΔ δήλωσε πως διάκειται θετικά στο νομοσχέδιο και θα το υπερψηφίσει, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση λάβει υπόψη της μια σειρά ενστάσεων. Από την πλευρά του το Ποτάμι επιφυλάχθηκε, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει επί της αρχής, αλλά θα δώσει αρνητική ψήφο, ή θα δηλώσει "παρών".